Λονδίνο: Η κατανάλωση περισσότερης από μίας φιάλης μπύρας ή δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ορθού, όπως επισημαίνει έρευνα Δανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.

Ωστόσο, οι ίδιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της κατανάλωσης κρασιού, η συχνή κατανάλωση του οποίου έχει, αντιθέτως, ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για το Αλκοόλ της Κοπεγχάγης επισημαίνουν ότι δεν ανακαλύφθηκαν στοιχεία που να συνδέουν την κατανάλωση οινοπνεύματος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος στην περίπτωση του καρκίνου του ορθού.

Οι Δανοί ερευνητές κατέδειξαν επίσης την ύπαρξη άμεσης σύνδεσης ανάμεσα στην εκδήλωση της νόσου και την κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία. Παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει την ευεργετική δράση της κατανάλωσης φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών ενάντια στην επάρατη νόσο.

health.in.gr