Οι αυτοκτονίες συχνότερες κατά τους θερμούς μήνες
Νέα Υόρκη: Οι αυτοκτονίες είναι συχνότερες κατά τους πιο θερμούς μήνες του έτους, όπως την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Νέα Υόρκη: Οι αυτοκτονίες είναι συχνότερες κατά τους πιο θερμούς μήνες του έτους, όπως την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Οι επιστήμονες σύγκριναν τις αυτοκτονικές τάσεις μιας ομάδας κατοίκων της πόλης Βικτόρια στην Αυστραλία, για το χρονικό διάστημα από το 1990 έως το 1999.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών τους πιο θερμούς μήνες και αντίστοιχη μείωση κατά το χειμώνα. Μάλιστα, ήταν περισσότερο συχνές όταν υπήρχε ηλιοφάνεια, ενώ δεν αποδείχθηκε ότι οι αυτοκτονικές τάσεις επηρεάζονταν από καιρικούς παράγοντες, όπως την αλλαγή της θερμοκρασίας ή μια ενδεχόμενη βροχόπτωση.
Οι Αυστραλοί επιστήμονες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τις ακριβείς αιτίες του φαινομένου. Σε παλαιότερες μελέτες είχε καταδειχθεί ότι η έντονη ηλιοφάνεια ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας του εγκεφάλου που συνδέεται εμμέσως με την εκδήλωση κατάθλιψης.
Ωστόσο, στη νέα έρευνα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, γεγονός που πιθανότητα εξηγεί και την άνοδο των ποσοστών αυτοκτονίας κατά τους πιο θερμούς μήνες.
Οι ερευνητές κατέστησαν επίσης σαφή τη διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη και το σύνδρομο της εποχιακής κατάθλιψης, που εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Επιπλέον, επισήμαναν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ενδεικτικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυτοκτονικές τάσεις ενός ατόμου δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν αν αυτό το άτομο διατηρήσει την παρουσία του μακριά από το ηλιακό φως.
«Πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι του παζλ και σίγουρα απαιτείται περισσότερη και εκτενέστερη μελέτη», τόνισε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Οι αλλαγές που έρχονται σε επιδόματα κυοφορίας και λοχείας
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό στον κόμβο Φυλής – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο
- Είναι το ταχίνι το superfood που δεν ξέραμε;
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές το Σάββατο
- Ακρίβεια: Έτοιμο πακέτο μέτρων αν χρειαστεί
- Πώς μπορεί ένα 14χρονο να ξέρει πώς μοιάζουν τα γεννητικά του όργανα; – Η ερώτηση που έκανε τον Έπσταϊν να «παγώσει»


