Λονδίνο: Η κακή διατροφή την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της υγείας του εμβρύου σύμφωνα με βρετανική μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο στη Λυόν της Γαλλίας.


Ο Δρ Ντέιβιντ Μπάρκερ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 12.000 γυναικών ηλικίας από 18 έως 34 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 40% τρέφονταν ανθυγιεινά, γεγονός που επηρέαζε αρνητικά το έμβρυο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κύησης.


Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC επεσήμανε ότι «οι πρώτες ημέρες τις εγκυμοσύνης είναι καθοριστικές τόσο για την εξέλιξή της όσο και για την μετέπειτα πορεία της υγείας του παιδιού που θα γεννηθεί. Εξάλλου έχει αποδειχθεί από παλαιότερες μελέτες ότι η ζωή μέσα στη μήτρα είναι καθοριστική για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή».


Και συμπλήρωσε «δεν προτείνουμε κάποια δραστική αλλαγή στον τρόπο διατροφής των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, απλά τις συμβουλεύουμε να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ κρέατος και υδατανθράκων».

health.in.gr