53

Νέους βομβαρδισμούς υπέστη το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, το βράδυ του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα περιπολεί από αέρος επί 24ωρου βάσης την Βαγδάτη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ξενοδοχείο Palestine, όπου διαμένουν οι ξένοι πολεμικοί ανταποκριτές, και το οποίο φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες το κέντρο Τύπου του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράκ.

Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και το κυβερνητικό κέντρο επικοινωνιών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο στόχος της επίθεσης, και εάν επλήγει.

Την ίδια ώρα, ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με τανκ διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, και τοποθετήθηκαν σε στρατηγικής σημασίας σημεία, κυρίως στις νότιες, νοτιοανατολικές και δυτικές εξόδους της. Επιπλέον, στους δρόμους της Βαγδάτης περιπολούν ένοπλοι πολίτες.

Αντίθετα, άλλες γειτονιές της ιρακινής πρωτεύουσας μοιάζουν σχεδόν εγκαταλειμμένες, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δυνάμεων ότι έχουν εισέλθει στη Βαγδάτη, και ελέγχουν το αεροδρόμιο της πόλης.

Πάντως, τις ανακοινώσεις αυτές διέψευσε κατηγορηματικά ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαέντ αλ Σαχάφ, επισημαίνοντας ότι «σήμερα, άλλαξε φορά το κύμα. Τους καταστρέφουμε».

Σύμφωνα με τις συμμαχικές δυνάμεις, άρματα του αμερικανικού στρατού κυκλοφόρησαν σε περιοχές της Βαγδάτης, όχι τόσο για να τις καταλάβουν, αλλά προκειμένου να δείξουν στην ηγεσία του Ιράκ ότι δεν έχει τον έλεγχο. «Μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε όποτε θέλουμε» επισήμανε, χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι δεκάδες μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα περιπολούν επί 24ωρου βάσης την ιρακινή πρωτεύουσα, προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμμαχικά στρατεύματα, κατά την εμπλοκή τους σε μάχες μέσα στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αεροπορίας των ΗΠΑ, Μάικλ Μόσελεϊ: «το κόλπο σε αυτήν την περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσεις το μικρότερο δυνατό όπλο, για να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα, χωρίς να προκαλεσεις περιττές απώλειες μεταξύ των αμάχων και των περιουσιών τους». Όπως σημείωσε, το σχέδιο περιλαμβάνει «πολλαπλές στρατιωτικές ομάδες, με πολλαπλές επιλογές σε όπλα».

Μάχες στην Καρμπάλα και τη Μοσούλη

Σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στην Καρμπάλα, στο Νότιο Ιράκ. Καθ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, οι συμμαχικές δυνάμεις συγκρούονταν μέσα στην πόλη με τους Ιρακινούς, ενώ εξαπολύθηκαν επιθέσεις και από αέρος. Στόχο των συγκρούσεων στην Καρμπάλα αποτελεί η κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν να καταλάβουν τη Βαγδάτη.

Παράλληλα, στο Βόρειο Ιράκ, συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων κοντά στο εμπορικό κέντρο της Μοσούλης, που βρίσκεται σε κλοιό συμμαχικών δυνάμεων, όπως αναφέρει ο αμερικανικός στρατός.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι κουρδικές δυνάμεις, που συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα της αυτόνομης περιοχής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.500 ένοπλοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press