38

Προειδοποίηση προς τη Συρία να σταματήσει να υποστηρίζει, όπως είπε, «τρομοκρατικές ομάδες» και τον Ιρακινό πρόεδρο απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλώντας στην Αμερικανο-ισραηλινή Πολιτική Επιτροπή τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

«Η Συρία θα πρέπει να κάνει μια κρίσιμη επιλογή και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» προσέθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Reuters.

Αναφερόμενος στα μέτωπα του πολέμου στο Ιράκ μίλησε με θερμά λόγια για «τους γενναίους στρατιώτες που προσπαθούν να απελευθερώσουν το Ιράκ από τον τύραννο Σαντάν Χουσεΐν». «Ο πόλεμος και η βία δεν ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα. Δώσαμε κάθε ευκαιρία στη διπλωματία» προσέθεσε.

Μιλώντας για το Μεσανατολικό, που, όπως είπε, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί και από τις δύο πλευρές· και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, αλλά και το Ισραήλ πρέπει να δείξει σεβασμό στους Παλαιστινιούς και να σταματήσει η κατοχή.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Αμπού Μαζέν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί την Τρίτη στο Βέλγιο και την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ με τους υπευθύνους του ΝΑΤΟ και την τουρκική ηγεσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ