43

Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

H πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη προς Αγκυρα, με 194 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα, απογειώθηκε στις 22:20 και στις 24:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για ανεφοδιασμό.

Στις 02:35 έληξε η αεροπειρατεία. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο αεροπειρατής μετά την συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να παραδοθεί, αφού πρώτα αφήσει ελεύθερους τους επιβάτες. Στις 02:50 ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το αεροσκάφος, δίνοντας ουσιαστικά ένα αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία.

Αρχικά οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, ωστόσο το CNN Turk μετέδωσε ότι τελικός προορισμός του αεροσκάφους, στο οποίο επιβαίνουν τέσσερις Τούρκοι πολιτικοί -δύο εξ αυτών είναι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ένας πρώην υπουργός- είναι η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα το Βερολίνο ή το Ντίσελντορφ.

Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική κυβέρνηση

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, ενώ σε συνεχή επαφή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών. Πληροφορίες, πάντως, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο ο πιλότος, σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, είπε χαρακτηριστικά: «Πέφτω».

Για το περιστατικό υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ για το αν τελικά το αεροπλάνο θα γίνει δεκτό σε γερμανικό έδαφος.

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος συντονισμός από το Eurocontrol στις Βρυξέλλες, προκειμένου κάθε χώρα από την οποία θα περάσει το αεροσκάφος μέχρι να φτάσει στη Γερμανία να δεχτεί να εισέλθει στον εναέριο χώρο της.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την Τανάγρα και βρισκόταν πάνω από την Εύβοια, με σκοπό να συνοδεύσουν το τουρκικό Αirbus εκτός του εναέριου χώρου της Ελλάδας, σε περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί.

Και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον αεροπειρατή

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN Turk, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον αεροπειρατή μέσω του κινητού τηλεφώνου του βουλευτή του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Τουρχάν Τσομέζ, που βρίσκεται στο αεροσκάφος.

Το κανάλι επίσης μετέδωσε ότι ο αεροπειρατής μίλησε και με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, λέγοντάς του ότι συμφώνησε με τους Έλληνες διαπραγματευτές να αφήσει ελεύθερους όλους τους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο. Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι η Αγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να μην επιτραπεί η απογείωση του αεροσκάφους από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτός αν αυτό καταστεί «ζωτικής σημασίας».

Σε ετοιμότητα η Υπηρεσία Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έσπευσε και η Υπηρεσία Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία έχει συμμετάσχει σε ασκήσεις με ανάλογο σενάριο και θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Νεότερο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ο αεροπειρατής έχει στην κατοχή του πλαστική εκρηκτική ύλη.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι η μητέρα και οι αδελφές του αεροπειρατή κρατούνται όμηροι, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ποιός και πού κρατά ομήρους τους συγγενείς του αεροπειρατή.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν 22χρονο νεαρό με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Έκαναν επίσης λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του αεροπειρατή -μέσω του κινητού ενός επιβάτη- με κάποιο άλλο άτομο, η ταυτότητα του οποίου ερευνάται.

Όπως επίσης μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Αλλες πηγές ωστόσο απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ έχει επιφέρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια ολόκληρου του κόσμου.

Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο αεροπειρατής δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατική οργάνωση και τα κίνητρα της πράξης του δεν είναι πολιτικά, αλλά αφορούν «προσωπική και οικογενειακή του υπόθεση». Στις 02:00 έγινε επίσης γνωστό ότι το όνομα του αεροπειρατή είναι Οζγκιούρ Γεντσασλάν.

Από ελληνικής πλευράς έγινε γνωστό ότι στο αεροδρόμιο βρίσκεται ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση. Να σημειωθεί επίσης ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα 11 ονόματα των ξένων επιβατών που βρόσκονται στο αεροσκάφος.

Τελευταία ενημέρωση: 03:00


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ