Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοολούχων ποτών προφυλάσσει τους ηλικιωμένους από τη άνοια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.


Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess με επικεφαλής τον Δρ Κένεθ Μουκαμάλ λαμβάνοντας ως βάση την αποδεδειγμένη θετική επίδραση του αλκοόλ στο καρδιαγγειακό σύστημα μελέτησαν την επίδραση του και στους μηχανισμούς του εγκεφάλου.


Συνέκριναν τις συνήθειες αναφορικά με το αλκοόλ 373 ατόμων ηλικίας από 65 ετών και άνω που δεν είχαν εκδηλώσει άνοια κατά τη διάρκεια της επταετούς μελέτης και 373 ατόμων ίδια ηλικίας που έπασχαν από άνοια.


Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι τα άτομα που έπιναν από ένα έως έξι ποτά εβδομαδιαίως είχαν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια συγκριτικά με τους συνομήλικους τους που δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Τα άτομα που επίσης περιορίζονταν σε ένα ποτό την εβδομάδα επίσης είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές καθόρισαν το ένα ποτό σε 340 γραμμάρια μπύρας, 170 γραμμάρια κρασιού και μια μεζούρα λικέρ.


Εξηγώντας του λόγους που το αλκοόλ απομακρύνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης άνοιας στους ηλικιωμένους δήλωσε στο Reuters «μαζί με τα γνωστά οφέλη του αλκοόλ σε ελεγχόμενες ποσότητες στον οργανισμό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την επίδραση κοινωνικών παραγόντων όπως ότι πίνουμε παρέα με φίλους γεγονός που κρατά τις νοητικές μας λειτουργίες σε εγρήγορση».


Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην χρήση του αλκοόλ δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν από την κατάχρησή του.


«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ είναι τοξική για τα νευρικά κύτταρα. Επιπλέον από τη στοιχεία μας προκύπτει ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας», συμπλήρωσε.

health.in.gr