Σημαντική άνοδος για Nasdaq – Dow Jones, τη Δευτέρα, μετά τις αποφάσεις για το Ιράκ
Ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στη συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ, τη Δευτέρα, είχαν οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.391,55 μονάδες, αυξημένος κατά 3,82%, ο Dow Jones έκλεισε στις 8.141,29 (+3,58%) και ο S&P 500 στις 861,98 (+3,44%).
43
Ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στη συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ, τη Δευτέρα, είχαν οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, καθώς πολλοί είναι οι επενδυτές που εκτιμούν ότι το πεδίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και πως ο πόλεμος θα είναι σύντομος και όχι ιδιαιτέρως βλαπτικός για την οικονομία.
Ειδικότερα, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.391,55 μονάδες, αυξημένος κατά 3,82%, ο Dow Jones έκλεισε στις 8.141,29 μονάδες (+3,58%) και ο S&P 500 στις 861,98 μονάδες (+3,44%).
Μετά το ράλι της Γουόλ Στριτ, άλμα έκαναν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,23% φτάνοντας στις 3.722,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 2.831,73 μονάδες, αυξημένος κατά 3,23%, και στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 2.502,98 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,39%.
«Έχουμε επιτέλους μια απάντηση στα ερωτήματά μας για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο Λεξ Βερκχάιμ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Eureffect στο Αμστερνταμ.
«Το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσα σε έξι εβδομάδες, χωρίς μια κατακόρυφη άνοδο του πετρελαίου και χωρίς τη δημιουργία καθοδικών τάσεων στην οικονομία, θα ήταν θετικό για τις κεφαλαιαγορές» πρόσθεσε.
Οι ασφαλιστικές που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις κινήσεις της αγοράς, ηγούνται των κερδισμένων στο ταμπλό των μετοχών, με πρώτες τις ολλανδικές Fortis και ING.
Ανοδο 14,3% σημείωσε και η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson, μετά τον διορισμό νέου οικονομικού διευθυντή και αντιπροέδρου.
Στην αγορά του πετρελαίου μέτρησε επίσης και το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν οι ΗΠΑ μερικά από τα τεράστια αποθέματα που διαθέτουν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στο Λονδίνο, που διέκοψε τη λειτουργία του επί δύο ώρες, όταν αντιπολεμικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο, η τιμή του μπρεντ μειώθηκε κατά 78 σεντς, φτάνοντας στα 29,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού τύπου μειώθηκε 73 σεντς και διαμορφώθηκε στα 34,65 δολάρια το βαρέλι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ακόμα και στα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού, τα ψάρια είναι γεμάτα μικροπλαστικά
- ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται την 1η Φεβρουαρίου με συναρπαστικές προσφορές
- Φύλο και ευγονική
- «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε υπεραιωνόβιος πλάτανος 850 ετών
- ΣΥΡΙΖΑ για Βιολάντα: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβγαλε πόρισμα για να κρύψει την αλήθεια – Πού είναι η Κεραμέως;
- Έπος: Ο Μεντιλίμπαρ καθαρίζει το χιόνι πριν την προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία (pics, vid)
