Νέα Υόρκη: Η τακτική κατανάλωση φρούτων κατά την παιδική ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση διαφόρων τύπων καρκίνου σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη περίπου 4.000 ενηλίκων ανδρών και γυναικών κατέδειξε ότι όσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι συμμετέχοντες όταν ήταν μικροί τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων, του παχέος εντέρου ή του μαστού.

Οι επιστήμονες από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας του Λονδίνου παρέλαβαν μια σειρά απο ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει οι συμμετέχοντες όταν ήταν ακόμη παιδιά, στη δεκαετία του 1930, και αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες των τότε νεαρών.

Στη συνέχεια μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό των ατόμων της έρευνας έως το έτος 2000. Εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος είχαν σημειωθεί 483 περιπτώσεις καρκίνου.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν φρούτα σε τακτική βάση δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας, ούτε ανήκαν στην ομάδα των ασθενών. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά , τα οποία είναι ικανά να αποτρέψουν τις γενετικές μεταλλάξεις που δύνανται να προκαλέσουν καρκίνο.

Ας σημειωθεί ότι οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των βιταμινών C, E και της Β-καροτίνης όσον αφορά τον καρκίνο και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικές όσο τα φρούτα.

Επίσης, δεν αποδείχθηκε άμεσα ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι η βασική αιτία για την οποία τα λαχανικά δεν επηρέαζαν αρνητικά τον οργανισμό ήταν το καλό βράσιμό τους, που στη δεκαετία του ’30 αποτελούσε ευρέως διαδεδομένη πρακτική.

health.in.gr