Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο ηθοποιός Τίτος Βανδής

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο ηθοποιός Τίτος Βανδής

Πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τίτος Βανδής, χτυπημένος από καρκίνο. Ο Τίτος Βανδής άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας, στην οποία νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

38

Πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τίτος Βανδής, χτυπημένος από καρκίνο. Ο Τίτος Βανδής άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας, στην οποία νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Ο Τίτος Βανδής έκανε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Μεγάλη ήταν η προσφορά του και στους συνδικαλιστικούς αγώνες μέσα από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε 24 χρόνια κάνοντας ταινίες για το διεθνές σινεμά, αλλά συμμετέχοντας και σε παραστάσεις που άφησαν εποχή στο Μπροντγουεϊ. Ο Τίτος Βανδής παντρεύτηκε 4 φορές. Πρώτη του γυναίκα ήταν η Καίτη Ασπρέα και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Αλέκα Παϊζη, τη Μαρία Αλκαίου και τη Μπέτυ Βαλάση, σύντροφος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Καβαλιώτες και σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε για την Θεσσαλονίκη, όπου και πέρασε τα νεανικά του χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα παραμονής στη Λωζάννη. Για να βελτιώσει την ξενική του προφορά, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γράφτηκε στην Δραματική Σχολή. Δάσκαλοι του ήταν ο Φώτος Πολίτης και ο Δημήτρης Ροντήρης.

Πρωτοέπαιξε στην παράσταση του Τάκη Μουζενίδη ο Πειρασμός, αλλά στο θέατρο βγήκε επισήμως με τον Ιούδα, το 1934. Λίγο αργότερα έκανε δικό του θίασο με τους Μαρία Αλκαίου και Δήμο Σταρένιο. Έπαιξε και σε ελληνικές ταινίες (Νησί των ανέμων, Παράνομοι, Μήδεια, Αστέρω).

Οι ταινίες που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο ελληνικό κοινό ήταν το Ποτέ την Κυριακή και η Πολιορκία, για την οποία απέσπασε το 1962 το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ενώ ήταν στις ΗΠΑ έπαιξε σε πολλές ταινίες όπως: Μπέτσι, Εξορκιστής, Τοπ Καπί και Τα πάντα γύρω απο το σέξ. Στο θέατρο εμφανίζεται σε δουλειές όπως το Ίλια Ντάρλινγκ, Ζορμπάς, Συνέβη στην Αθήνα, κ.ά. Επαιξε και για την τηλεοραση, στο Κότζακ, Χαβάη 5-0, Μάνιξ και Επικίνδυνες Αποστολές.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Τίτου Βανδή, ενός ανθρώπου που, όπως αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του, τίμησε σε όλη του τη ζωή την τέχνη του ηθοποιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του Τίτου Βανδή έγινε τη Δευτέρα στις 14:30 από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Τ.Βανδή

Το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Τίτου Βανδή: «Ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, ένας σταθερός αγωνιστής του λαού μας, ο σ. Τίτος Βανδής, έφυγε σήμερα από τη ζωή, μετά από σκληρή και πολύμηνη μάχη με τον θάνατο.

»Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του Μπέττυ Βαλάση και στα παιδιά του. Στη ζωή του Τίτου Βανδή η καλλιτεχνική δημιουργία και η πάλη για ένα καλύτερο αύριο βάδισαν χέρι χέρι. Ήταν κομμουνιστής από τα νεανικά του χρόνια και κομμουνιστής έμεινε μέχρι την τελευταία πνοή του. Στην ΕΑΜική αντίσταση, στα χρόνια που το ΚΚΕ ήταν παράνομο, στην νομιμότητα. Ως απλός μαχητής και ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος.

Αν και βαριά άρρωστος, συνέχιζε να αρθρογραφεί στον Ριζοσπάστη. Πριν από λίγες μέρες έγραψε το τακτικό άρθρο του, το τελευταίο. Στη σημερινή σήψη και στην ηττοπάθεια, που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον χώρο ης τέχνης, η αγωνιστική στάση του Τίτου Βανδή είναι ανάχωμα που θα βρει κι άλλους μιμητές».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης δήλωσε: «Ο θάνατος του Τίτου Βανδή είναι απώλεια ενός από τους μεγάλους της τέχνης και του εργατικού κινήματος».

Τελευταία ενημέρωση 20:35

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024