«Βυζαντινές εικόνες από την καρδιά της Ελλάδας» στο Αμστερνταμ
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Αμστερνταμ η έκθεση «Βυζαντινές εικόνες από την καρδιά της Ελλάδας», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και περιλαμβάνει εικόνες από τη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
43
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Αμστερνταμ η έκθεση «Βυζαντινές εικόνες από την καρδιά της Ελλάδας», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού διαλόγου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου 2003.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 εικόνες από τον 13ο ως και τον 18ο αιώνα, από τη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, αντιπροσωπευτικές όλων των εποχών και των τάσεων της αγιογραφικής τέχνης που αναπτύχθηκαν και άνθησαν στην πόλη της Μακεδονίας, η οποία δέχθηκε φιλόξενα τον Απόστολο Παύλο και το χριστιανισμό ήδη από το 50-51 μ.Χ.
Οι εικόνες που εκτίθενται έχουν ποικίλα θέματα, κυριαρχούν όμως οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, που κοσμούν τα τέμπλα των ναών. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται, επίσης, στον Αγιο Δημήτριο και τον Αγιο Νικόλαο.
Τα έργα που σώζονται στη Βέροια από τους παλαιοχριστιανικούς, τους βυζαντινούς και τους μεταβυζαντινούς χρόνους (αρχιτεκτονήματα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, έργα γλυπτικής και μικροτεχνίας) εκφράζουν την εξέλιξη της τέχνης σε όλες τις εποχές.
Πολλα από αυτά έγιναν από τεχνίτες των μεγάλων κέντρων της Ορθοδοξίας (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αγιον Όρος), με τα οποία η Βέροια είχε στενές σχέσεις, και άλλα από εργαστήρια του βορειοελλαδικού χώρου, κυρίως κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
Ανάμεσα στα έργα αυτά εξέχουσα θέση έχουν περίπου 1.000 εικόνες που σώζονται στην πόλη, τις οποίες διατήρησαν η Εκκλησία, η πολιτεία και οι κάτοικοί της.
Πεντακόσιες περίπου από αυτές βρίσκονται στο νεοσύστατο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας και οι υπόλοιπες είναι συγκεντρωμένες στη Μητρόπολη και στους ναούς της ή εξακολουθούν να αποτελούν προσκυνήματα στους 48 σωζόμενους ιστορικούς ναούς της.
Οι εικόνες της βυζαντινής εποχής έως το 1430 που η πόλη καταλήφθηκε από τους Τούρκους, είναι έργα υψηλής τέχνης, τα οποία φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη, όπου ανθούσε η τέχνη της εικόνας.
Η κατασκευή εικόνων συνεχίστηκε και στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912) από τους ευσεβείς κατοίκους της, που έβλεπαν την εικόνα ως μέσο τιμής στο Θεό, αλλά και ως μέσο προσωπικής λύτρωσης και βοήθειας στις δύσκολες προσωπικές και εθνικές στιγμές.
Στις εικόνες της εποχής αυτής υπάρχει έντονη η τάση της διατήρησης της παραδοσιακής βυζαντινής εικονογραφίας και της αποφυγής χρησιμοποίησης ξένων στοιχείων. Ωστόσο, ιδιαίτερα κατά την όψιμη Οθωμανική κυριαρχία, είναι ορατά κάποια στοιχεία επίδρασης της δυτικής τέχνης.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Παντελεήμων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
- Πότε είναι νόμιμη η αύξηση του ενοικίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)















































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442