27

Το ευρώ και ο χρυσός υποχώρησαν μετά την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε, αν και στις αγορές υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τους συμμάχους τους.

Χθες, το ευρώ, πριν την ομιλία Πάουελ, είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο της τετραετίας στο 1,0938 ευρώ, αλλά μετά την παρουσίαση του αμερικανικού φακέλου αποδείξεων για το Ιράκ υποχώρησε κατά δύο σεντς στο 1,0738. Σήμερα πάντως, ανέρχεται στο 1,0783 δολάριο, καθώς έγινε σαφές ότι μέλη-κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την ανάληψη δράσης κατά της Βαγδάτης.

«Η αγορά "έχτιζε" θέσεις κατά του δολαρίου πριν την ομιλία Πάουελ γιατί υπήρχε η πιθανότητα να παρουσιάσει στοιχεία που θα οδηγούσαν πολύ σύντομα σε πόλεμο» δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων της Chuo Mitsui Trust and Banking. «Αλλά όταν επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία, οι επενδυτές άρχιζαν να κλείνουν τις θέσεις τους υπέρ του δολαρίου» προσέθεσε.

Στις άλλες αγορές, σήμερα στην Ασία ο χρυσός υποχώρησε κατά 8 δολάρια περίπου στα 367,75 δολάρια η ουγγιά, καθώς, με αφορμή τις εκτιμήσεις των αγορών για το ζήτημα του Ιράκ, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών.

Χθες, στη Νέα Υόρκη ο χρυσός «έκλεισε» 13 δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό εξαετίας (388,50 δολάρια η ουγγιά) που είχε ανέλθει νωρίτερα την ίδια ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά 50 δολάρια περίπου.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα κατά 10 σεντς στα 33,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά 35 σεντς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ