Αθήνα: Νέο οδηγό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα εξέδωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για το ποια από τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουν προέρχονται από ζώα τα οποία έχουν τραφεί με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.


Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό, οι μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αρκετές βιομηχανίες αλλαντικών και κάποιες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις εγγυώνται ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα συστατικά.


Εξάλλου, σύντομα η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή νομοθεσία που αφορά τη σήμανση και ανίχνευση των μεταλλαγμένων οργανισμών και η οποία θα εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιλογής για καταναλωτές, σούπερ-μάρκετ και βιομηχανίες τροφίμων. Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώσει τη σήμανση και για τα συστατικά στα οποία δεν ανιχνεύεται η μετάλλαξη όπως έλαια και άμυλα.


Η Greenpeace επικαλούμενη έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεταλλαγμένα προϊόντα, υπογραμμίζει ότι αυτά μπορεί να επηρεάζουν τη διατροφική αλυσίδα με δύο τρόπους. Συγκεκριμένα η διάσπαση ή η αστάθεια των γονιδίων που εισάγονται στο DNA των φυτών μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή νέων τοξινών ενώ η νέα πρωτεϊνη που παράγεται από το ξενικό γονίδιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή τοξικότητα.


Αναφέροντας παραδείγματα για τις παραπάνω περιπτώσεις η Greenpeace σημειώνει ότι η πρωτεΐνη Bt, Cry1A που βρίσκεται σε μεταλλαγμένα φυτά με ανθεκτικότητα σε έντομα βρέθηκε πως ενδέχεται να ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων σε ποντίκια. Εξάλλου σε περίπτωση παρασκευής γενετικά τροποποιημένης μαγιάς, η μαγιά που παράχθηκε περιείχε 30 φορές περισσότερη μεθυλογλυοξίνη, ένα ιδιαίτερα τοξικό συστατικό, σε σύγκριση με μαγιά που είχε παραχθεί με συμβατικό τρόπο. Παράλληλα έχει επισημανθεί σε άλλα προϊόντα μείωση των επιπέδων των βιταμινών τους, νανισμός των φυτών και απώλειες στην καρποφορία.


Προσδιορίζοντας τους λόγους ανησυχίας για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η Greenpeace σημειώνει ότι λόγω της εισαγωγής ενός νέου γονιδίου σε μια τυχαία θέση του DNA ενός φυτού, μικρά τμήματα του DNA του μπορεί να αναδιαταχθούν ή να εξαλειφθούν, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ο φυσιολογικός μεταβολισμός του φυτού αν διασπαστούν οι βιοχημικές οδοί του.


Επικαλούμενη τέλος, έκθεση της Βρετανικής Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας, η Greenpeace σημειώνει ότι τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς είναι περισσότερο επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr