Μέτρα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αξιώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης
Βρυξέλες: Τη λήψη μέτρων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούν τα ναυάγια δεξαμενόπλοιων, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, και πρώτα απ' όλα την κατάργηση των τάνκερ με μονό κέλυφος.
Βρυξέλες: Τη λήψη μέτρων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούν τα ναυάγια δεξαμενόπλοιων, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, και πρώτα απ’ όλα την κατάργηση των τάνκερ με μονό κέλυφος.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ με ψήφισμά της που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ζήτησε ακόμη να καθοριστούν συγκεκριμένα λιμάνια ή κόλποι ώστε να καταπλέουν εκεί και να βρίσκουν καταφύγιο τα δεξαμενόπλοια που εκπέμπουν σήμα κινδύνου και κινδυνεύουν να βυθιστούν, ώστε να περιοριστεί η απειλή της θαλάσσιας ρύπανσης.
Τα λιμάνια-καταφύγια αυτά θα πρέπει να εξοπλιστούν με την αναγκαία υποδομή για την παροχή βοήθειας στα δεξαμενόπλοια που κινδυνεύουν να βυθιστούν και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να υποχρεωθούν να χορηγήσουν την απαιτούμενη βοήθεια.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ συζήτησε ως κατεπείγον το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης μετά την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που προξένησε τον περασμένο Νοέμβριο στις ακτές της Γαλικίας το δεξαμενόπλοιο »Πρεστίζ», που είχε μονό κέλυφος. Ο Γάλλος εισηγητής της έκθεσης, Ντανιέλ Γκουλέ, που ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών, τόνισε μάλιστα ότι τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά έστω και όχι στην ιδια έκταση.
«Περισσότερα από 3.500 δεξαμενόπλοια με μονό κέλυφος υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και αυτά πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Γκουλέ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κοσμάς Σφυρίου, τόνισε ότι η Ελλάδα, έχοντας αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διαδραματίσει εποικοδομητικο ρόλο για την απόσυρση των δεξαμενοπλοίων με μονό κέλυφος.
Η Ελλάδα – τόνισε ο κ. Σφυρίου – εφαρμόζει μια πολιτική ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα που ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η χώρα μας έχει επικυρώσει.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Ο Ντικ Βαν Ντάικ πλησιάζει τα 100 και πιστεύει ότι βρίσκεται εν ζωή επειδή «έκοψε το αλκοόλ και τα τσιγάρα»
- LIVE: ΠΑΟΚ – Άρης
- Ράπισμα Χαρίτση στην κυβέρνηση: «ΜΑΤ για σας – ΟΠΕΚΕΠΕ-bet για μας», «σκάνδαλο Δημοκρατίας» οι υποκλοπές
- Άρης: Με τέσσερις αλλαγές και βασικό τον Μορόν η 11άδα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ
