Δεν προκύπτει σχέση μεταξύ ακρυλαμίδης και καρκίνου
Λονδίνο: Τους ισχυρισμούς ότι η ακρυλαμίδη έχει καρκινογόνες ιδιότητες αντικρούει μια ομάδα Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Λονδίνο: Τους ισχυρισμούς ότι η ακρυλαμίδη έχει καρκινογόνες ιδιότητες αντικρούει μια ομάδα Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Σε παλαιότερη μελέτη Σουηδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας γνωστοποιήθηκαν την άνοιξη του περασμένου έτους, είχε καταδειχθεί ότι η θέρμανση τροφών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, προκαλεί τη δημιουργία μιας χημικής ένωσης από την οποία προκύπτει η ουσία ακρυλαμίδη.
Η τελευταία χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλαστικών υλικών και βαφών, αλλά και για την απόσταξη του νερού και η παρουσία της στα φαγητά έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου.
Όμως μια ομάδα επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας παρουσίασαν νέα στοιχεία που, όπως ισχυρίζονται, διαψεύδουν την παραπάνω άποψη.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 987 ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου, του ορθού ή των νεφρών και τις σύγκριναν με τις αντίστοιχες συνήθειες 500 υγιών ατόμων.
Επιπλέον καταμέτρησαν τα προσλαμβανόμενα ποσοστά ακρυλαμίδης από τον οργανισμό του συνόλου των συμμετεχόντων, ζητώντας να μάθουν πόσο συχνά έτρωγαν τηγανητές πατάτες, ψωμί και μπισκότα, τροφές που έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο κείμενο που συνοδεύει την έρευνα, δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της ακρυλαμίδης και του καρκίνου του παχέος εντέρου ή των νεφρών. Αντιθέτως, υποστήριξαν ότι τα υψηλά ποσοστά της ουσίας ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος είναι πιθανό να προκύπτει και από τις υψηλές ποσότητες φυτικών ινών στις τροφές.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ακρυλαμίδη είναι πιθανότατα καρκινογόνος στα ζώα, ωστόσο στη νέα αυτή μελέτη καταδεικνύεται πώς είτε τα ποσοστά της ουσίας στα φαγητά είναι πολύ μικρά για να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο, είτε ότι το σώμα μας διαθέτει κάποιο τρόπο να εξουδετερώνει τη δράση της ουσίας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Αγρότες έντυσαν με… λαμπιόνα τα τρακτέρ τους – Χριστούγεννα στα μπλόκα
- Η απονομή του τροπαίου του League Cup στον Ολυμπιακό (pics+vid)
- Η τεχνητή νοημοσύνη επανασχεδιάζει την παιδική ηλικία – Προνομιούχες γενιές ή κενό βασίλειο;
- Τα βήματα για έκδοση διαβατηρίου – Πόσο κοστίζει
- Έκλεβαν πέντε σπίτια κάθε βράδυ και έκαναν τηλεφωνικές απάτες – Συνελήφθησαν 12 μέλη της σπείρας
- LIVE: Παναθηναϊκός – Βαλένθια

