Επικίνδυνα τα τηγανητά κατά την εγκυμοσύνη
Νυρεμβέργη: Επιβλαβή για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου είναι τα τηγανητά φαγητά, τα οποία περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμίδης, ουσία η οποία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις σε πειραματόζωα.
Νυρεμβέργη: Επιβλαβή για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου είναι τα τηγανητά φαγητά, τα οποία περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμίδης, ουσία η οποία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις σε πειραματόζωα.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Έρευνας στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, με επικεφαλής το Δρ. Φρίτς Σέργκελ, αποκάλυψε ότι η ουσία «ακρυλαμίδη», που προκύπτει κατά το τηγάνισμα της πατάτας σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 180 βαθμούς Κελσίου, είναι καρκινογόνος τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η εν λόγω τροφή θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον, διότι η ακρυλαμίδη έχει μεγάλη υδατοδιαλυτότητα και κατά συνέπεια θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, ο οργανισμός του οποίου έχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με έναν ενήλικο.
Δεύτερον, διότι τα έμβρυα δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πλήρως τις εγκεφαλικές δομές οι οποίες επιτρέπουν την επιλεκτική μόνο είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Κατά συνέπεια, υπάρχει κίνδυνος εισόδου της ακρυλαμίδης στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Η εν λόγω καρκινογόνος ουσία είχε προκαλέσει θόρυβο και τον Απρίλιο του 2002, όταν Σουηδοί επιστήμονες είχαν ανακαλύψει την ύπαρξή της σε τηγανητά και μαγειρευτά φαγητά, ιδίως στις πατάτες και τα τσιπς.
Στην τελευταία αυτή μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν μια ειδική μέθοδο για να καταμετρήσουν την ποσότητα ακρυλαμίδης στον οργανισμό πέντε εγκύων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ποσοστό 10 έως 50% του επιπέδου της βλαβερής ουσίας που ανιχνεύτηκε είχε μεταδοθεί διαμέσου του πλακούντα στο έμβρυο.
Επιπλέον, η ακρυλαμίδη περιεχόταν και στο μητρικό γάλα, σε ποσότητα που άγγιζε τα 18,8 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. «Με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ένα βρέφος καταναλώνει περίπου μισό λίτρο μητρικού γάλακτος την ημέρα, τότε λαμβάνει κατά προσέγγιση 10 μικρογραμμάρια ακρυλαμίδης ανά 24ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Σέργκελ, σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι αν και το δείγμα της έρευνας είναι μικρό, εντούτοις είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων που μπορούν να προκληθούν και κατά συνέπεια συνιστά την άμεση διακοπή της κατανάλωσης τηγανητών τροφών, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι οι βραστές πατάτες δεν εμπνέουν κανένα κίνδυνο.
health.in.gr
- Συρία: Κίνδυνος για τη χώρα, η επιμονή του Ισραήλ να αποστρατιωτικοποιηθεί ο νότος, λέει ο Αλ-Σάρα
- Βόλος – Κηφισιά 1-1: Ο Σιαμπάνης «κράτησε» τον βαθμό για τους Βολιώτες (vid)
- Δεν έχετε στολίσει ακόμη; Τι να προσέξετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς