Μικρότερη του αναμενομένου η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2002, καθώς οι καταναλωτές επέδειξαν ιδιαίτερα συγκρατημένη στάση στην εορταστική περίοδο, λόγω της υψηλής ανεργίας και του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
71
Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2002, καθώς οι καταναλωτές επέδειξαν ιδιαίτερα συγκρατημένη στάση στην εορταστική περίοδο, εξαιτίας κυρίως του υψηλού δείκτη ανεργίας και των ενδεχόμενων οικονομικών επιπτώσεων του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,2% έναντι του 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και του (αναθεωρημένου) 0,9% του Νοεμβρίου. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες, έναντι αύξησης 0,3% τον περασμένο μήνα.
Οι πωλήσεις στα γενικά εμπορικά καταστήματα, περιλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων αυξήθηκαν 0,3%, ενώ στα είδη ρουχισμού και αξεσουάρ 0,6% και στα καταστήματα επιπλώσεων έμειναν αμετάβλητες.
Τα πολυκαταστήματα πούλησαν 0,3% λιγότερο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αυξήθηκαν 0,6%.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυξήθηκαν 5% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2001 και έναντι αύξησης 2,6% του Νοεμβρίου.
Συνολικά το 2002 οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 3,4% έναντι αύξησης 3,7% το 2001.
Το Ιράκ ως δαμόκλειος σπάθη
«Οι επιχειρηματικές επενδύσεις που αποτελούν παράγοντα-κλειδί για την υγεία της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης δεν θα επιταχυνθούν ώσπου να επιλυθεί η κρίση με το Ιράκ» δήλωσε ο Αλφρεντ Μπρόαντους της Federal Reserve στο Ρίτσμοντ, μία ημέρα μετά από παρόμοια δήλωση άλλου διευθυντικού στελέχους της Fed.
Σύμφωνα με τον Μπρόαντους, «αυτό που φρενάρει» την ανάπτυξη είναι οι ανησυχίες για τη στιγμή, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις ενός πολέμου με το Ιράκ». Τα σχόλια του Μπρόαντους απηχούν τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα Τζακ Γκουίν, με δικαίωμα ψήφου, όπως και ο Μπρόαντους, στην Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, που αποφασίζει για τα επιτόκια.
«Η απειλή του πολέμου κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες και είναι μεταξύ των παραγόντων που καθυστερούν τις δαπάνες» είπε τη Δευτέρα στο ακροατήριό του στην Ατλάντα ο Γκουίν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε όποιον προμηθεύει πετρέλαιο στην Κούβα – Μεγαλειώδης πορεία στην Αβάνα
- ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για την αποτροπή νέου shutdown – «Έσπασε» η χρηματοδότηση σε δύο νομοσχέδια
- Γκολ και highlights από τα παιχνίδια του Europa League (vid)
- Οι ΗΠΑ εκδίδουν γενική άδεια ώστε να εμπλακούν εταιρείες στον πετρελαϊκό τομέα στη Βενεζουέλα
- Μπενίτεθ: «Όποιος κληρωθεί μαζί μας θα είναι άτυχος-Μπράβο σε Ταμπόρδα και όλη την ομάδα»
- Λουτσέσκου: «Θαυμάζω την εικόνα των παικτών μου, σε δεύτερη μοίρα το παιχνίδι μετά την τραγωδία»
