Παρακολουθήστε τον αγώνα λεπτό προς λεπτό, από το δικτυακό τόπο του Ράλι Βρετανίας (Ώρα Ελλάδας: +2 ώρες)



Ράλι Βρετανίας – 1ο Σκέλος: Η εξέλιξη του αγώνα αναλυτικά



Με την πραγματοποίηση και της έκτης Ε.Δ. της ημέρας, ολοκληρώθηκε το 2ο Σκέλος του Ράλι Βρετανίας, με τον Richard Burns να προηγείται, με 19,9 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Marcus Gronholm, o οποίος προτιμά να αποφύγει την αναμέτρηση με τον οδηγό της Subaru και να επικεντρωθεί στον έλεγχο των Carlos Sainz και Tommi Makinen που “εποφθαλμιούν” τη θέση του.



O Richard Burns είχε δηλώσει κατηγορηματικά από χτες ότι παρά τη δυσχερή του θέση (ήταν εικοστός μετά τη δεύτερη Ε.Δ. του 1ου Σκέλους) θα κατάφερνε να προηγηθεί, κάτι που θεωρήθηκε αλαζονικό. Eντούτοις, ρισκάροντας τα πάντα, κατόρθωσε να τεθεί επικεφαλής του αγώνα, εκμεταλλευόμενος όμως και την εγκατάλειψη του Colin McRae, ο οποίος δεν φαίνονταν διατεθειμένος να αφήσει την πρώτη θέση, αφού η Ford “καίγονταν” για τους πολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης στη βαθμολογία των Κατασκευαστών.



Η κατάταξη δεν άλλαξε από την προηγούμενη Ε.Δ., αφού στην υπερ-Ε.Δ. των 2,43 χιλιομέτρων δεν προκύπτουν σημαντικές χρονικές διαφορές μεταξύ των αγωνιζομένων. Έτσι, οι Carlos Sainz και Tommi Makinen ακολούθησαν τον οδηγό της Peugeot στην κατάταξη, διατηρώντας τη μεταξύ τους -ελάχιστη- διαφορά των τριών δεκάτων του δευτερολέπτου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οδηγός της Mitsubishi ανέφερε ότι, αν δεν είχε σημειώσει “μικρολαθάκια”, θα είχε προηγηθεί του Ισπανού οδηγού της Ford. “Κάνω συχνά κάποια μικρολαθάκια, αλλά το προτιμώ από το να κάνω ένα μόνο, αλλά σοβαρό λάθος που θα μου κοστίσει τον αγώνα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός πρωταθλητής.



Ο δεύτερος οδηγός της Subaru, Juha Kankkunen, βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση, μπροστά από το δεύτερο οδηγό της Peugeot, Francois Delecour, ενώ ο Gilles Panizzi ακολουθεί με διαφορά μισού λεπτού από το Γάλλο.



Στην όγδοη θέση βρίσκεται ο Markko Martin, παρά τους “τριγμούς” -όπως ανέφερε- που άκουγε όλη την ημέρα από το πίσω μέρος της Toyota Corolla WRC.



O Didier Auriol δεν είχε σήμερα τη χτεσινή του επίδοση, αρκούμενος στην ένατη θέση, μπροστά από τον “ομόσταυλό” του Harri Rovanpera, που επανέκτησε το ρυθμό του, ακολουθούμενος από τους Alister McRae και Toni Gardemeister. Ο Γάλλος οδηγός της Seat αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα του Cordoba WRC E3 στην 3η Ε.Δ. όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι δύο κύλινδροι. Οι μηαχνικοί στο Sercice Park δεν κατάφεραν να επισκευάσουν τη βλάβη, με αποτέλεσμα να συνεχίσει με το ίδιο πρόβλημα στις επόμενες δύο Ε.Δ. Ο τρίτος οδηγός της Seat, o Ουαλός Gwyndaf Evans, εγκατέλειψ,ε λόγω κατεστραμένου συμπλέκτη, στην πρώτη Ε.Δ. της ημέρας.



Στη 13η θέση βρίσκεται ο Petter Solberg (που κέρδισε την τελευταία Ε.Δ. της ημέρας), μπροστά από τον οδηγό της Skoda, Armin Schwarz, ο οποίος έχασε πολύτιμο χρόνο όταν αναγκάστηκε να οδηγήσει χωρίς υαλοκαθαριστήρες στη βροχή σε δύο Ε.Δ., ενώ στη 15η θέση βρίσκεται ο… αδελφός του Solberg, o Henning, με Toyota Corolla WRC, μπροστά από το δεύτερο οδηγό της Skoda, Luis Climent, που αντιμετώπισε πρόβλημα με τον πίσω αριστερό τροχό του Octavia WRC, όταν το ελαστικό βγήκε από τη ζάντα σε κάποιο χτύπημα.



Οι Γιάννης Παπαδημητρίου και Chris Patterson, οδηγώντας προσεκτικά και χωρίς υπερβολές, τερμάτισαν στην 22η θέση της κατάταξης του δεύτερου Σκέλους. H Βρετανίδα τηλεπαρουσιάστρια του Channel Four, Penny Mallory, της οποίας το Focus WRC είναι συνδεδεμένο με τον προσωπικό της δικτυακό τόπο, μεταφέροντας έτσι κάθε πληροφορία κατά τη διάρκεια του αγώνα, βρίσκεται στην 36η θέση, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με τα χέρια της, που έχουν γεμίσει πληγές από το “βαρύ” τιμόνι του αυτοκινήτου.



Αξίνει να αναφερθεί, ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής το 1984 (και νικητής του RAC Ράλι το 1971 και 1983) Stig Blomqvist εγκατέλειψε λόγω μηχανικού προβλήματος του Mitsubishi Lancer Evo Group N. Ο πιό πολύπειρος οδηγός αγώνων ράλι, ο οποίος έχει οδηγήσειι τα πάντα, μέχρι… φορτηγά, έχει δηλώσει ότι όσο θα ζει, θα μαθαίνει τα μυστικά της οδήγησης. Ο πρώην πρωταθλητής, παραδίδοντας μάθημα σύνεσης προς τους αλαζόνες συνάδελφούς του, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο παρελθόν: “Θα τολμήσω να πω ότι έμαθα την αγωνιστική οδήγηση, όταν καταφέρω να ολοκληρώσω μία διαδρομή χωρίς να στρίψω καθόλου το τιμόνι”.



Ράλι Βρετανίας – 2ο Σκέλος, 5η Ε.Δ.



Το είπε και το έκανε! Ο Richard Burns κατάφερε να προηγηθεί του αγώνα μετά την 5η Ε.Δ. της ημέρας και μάλιστα με 21 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Marcus Gronholm, ενώ ο Colin McRae εγκατέλειψε στην προηγούμενη Ε.Δ. από έξοδο.



Ο Βρετανός οδηγός της Subaru βρέθηκε στην 20ή θέση στη δεύτερη Ε.Δ. του 1ου Σκέλους, για να τερματίσει χτες στην πέμπτη θέση, για να τεθεί επικεφαλής του αγώνα σήμερα, ύστερα από πέντε Ε.Δ. Η κατάσταση δυσκολεύει πλέον για τον Marcus Gronholm, καθώς οι Carlos Sainz και Τommi Makinen βρίσκονται ένα λεπτό πίσω του, χρόνος που εύκολα μπορεί να μειωθεί στις απρόβλεπτες συνθήκες του βρετανικού αγώνα.



Ο Φινλανδός οδηγός της Peugeot δεν έχει πλέον περιθώρια να μειώσει το ρυθμό του για να παραμείνει στην πρώτη πεντάδα που θα του εξασφαλίσει το πρωτάθλημα οδηγών. Η πίεση που υφίσταται είναι έντονη, ιδιαίτερα μετά την… κλήση που του έδωσε η βρετανική τροχαία για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στην απλή διαδρομή μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης Ε.Δ. Ο κανονισμός προβλέπει ότι, αν επαναληφθεί η παράβαση, επιβάλλεται χρονική ποινή, που στην περίπτωση αυτή θα “ρίξει” τον Gronholm στη 12η θέση, στερώντας του το πρωτάθλημα.



Ράλι Βρετανίας – 2ο Σκέλος, 4η Ε.Δ.



Ο Colin McRae εγκατέλειψε στην 4η Ε.Δ. της ημέρας, έπειτα από έξοδο που σημείωσε 1,5χλμ. μετά την αρχή της διαδρομής, αφήνοντας πλέον το δρόμο ανοιχτό στους Marcus Gronholm και Richard Burns για τη δική τους “μάχη” που θα κρίνει το φετινό πρωταθλητή.



“Eπικοινώνησα με τον Colin και μου ανέφερε ότι είναι καλά, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει” δήλωσε ο επικεφαλής της M-Sport, Malcolm Wilson. “Το αυτοκίνητο χτύπησε σε ένα μεγάλο χαντάκι στο εξωτερικό μίας δεξιάς στροφής και τουμπάρισε. Στάθηκε στους τροχούς του, αλλά καταστράφηκε το ψυγείο νερού και πιθανόν το ψυγείο λαδιού. Το πλήρωμα συνέχισε ακόμα 4,5χλμ., αλλά ο κινητήρας υπερθερμάνθηκε και ο Colin αναγκάστηκε να σταματήσει οριστικά” συμπλήρωσε περίλυπος ο επικεφαλής της M-Spor.



Εν τω μεταξύ, ο οδηγός της Hyundai, Alister McRae, χτύπησε σε μία πέτρα το Accent WRC, με αποτέλεσμα να τρυπήσει το κάρτερ του κινητήρα. Το πλήρωμα έκλεισε πρόχειρα την τρύπα με τη φανέλα του συνοδηγού και συμπλήρωσε όσο λιπαντικό υγρό είχε διαθέσιμο στο αυτοκίνητο, ακόμα και υγρό φρένων, προσπαθώντας να φτάσει στο Service Park, με την ελπίδα να μην έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά ο κινητήρας του αυτοκινήτου.



Στην κατηγορία Ν, ο Manfred Stohl προηγείται με σημαντική διαφορά από τον Gustavo Trelles, ο οποίος καθυστέρησε, έπειτα από ένα σκασμένο ελαστικό στην 4η Ε.Δ. Ο Ουρουγουανός οδηγός έχασε 13 λεπτά για να αλλάξει τον μπροστινό δεξιό τροχό, αφού ο αφρός δεν έπιτρέπεται (ούτε δεύτερος εφεδρικός τροχός) στην κατηγορία Ν.



Ράλι Βρετανίας – 2ο Σκέλος, 3η Ε.Δ.


Σε “διαμάχη” μεταξύ του Colin McRae και του Richard Burns έχει εξελιχθεί ο αγώνας στις τεράστιες Ε.Δ. της κοιλάδας του Rhondda στη νότια Ουαλία, χωρίς ωστόσο, να μειωθεί η μεταξύ τους διαφορά των 56 δευτερολέπτων.



Ο Σκοτσέζος οδηγός της Ford επιμένει να αποδείξει ότι ο ίδιος, αλλά και η Ford, είναι ανίκητοι στη Βρετανία, ενώ ο Richard Burns πασχίζει -πάσει θυσία- να φτάσει στην πρώτη θέση, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, αν ο Marcus Gronholm τερματίσει εκτός πεντάδας ή εγκαταλείψει.



H διαφορά του Richard Burns από τον οδηγό της Peugeot μειώθηκε στα 11 δευτερόλεπτα, ενώ ο Tommi Makinen αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από τον Carlos Sainz, που αντιμετωπίζει ακόμα πρόβλημα με την υπερστροφική συμπεριφορά του Focus WRC.



Παρ όλα αυτά, ο οδηγός της Mitsubishi δεν απέφυγε δύο εξόδους στην 3η Ε.Δ. της ημέρας, λόγω της ομίχλης. “Στην πρώτη δεξιά στροφή δεν διέκρινα καλά και άργησα να φρενάρω, με αποτέλεσμα να βρεθώ στους θάμνους. Αργότερα, σημείωσα ακόμη μία έξοδο και αναγκάστηκα να βάλω όπισθεν για να ξαναβρεθώ στο δρόμο. Είναι η πρώτη φορά που οδηγώ σε αυτή την Ε.Δ. με αγωνιστικό ρυθμό” δήλωσε στον τερματισμό ο Φινλανδός πρωταθλητής.



Ο Francois Delecour, ένας οδηγός που διακρίνεται για τη σταθερή του απόδοση σε διαδρομές μεγάλου μήκους, όπως η 3η Ε.Δ. των 46,5χλμ., σημείωσε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην έκτη θέση, μπροστά από τους Juha Kankkunen και Didier Auriol.



O τρίτος οδηγός της Subaru, Petter Solberg, σημείωσε σημαντική άνοδο, φτάνοντας στη 14η θέση, ενώ οι, Γιάννης Παπαδημητρίου και Chris Patterson, βρίσκονται στην 27η θέση.



Ράλι Βρετανίας – 2ο Σκέλος, 2η Ε.Δ.


Μετά τις δύο πρώτες Ε.Δ. του 2ου Σκέλους του Ράλι Βρετανίας, ο Colin McRae συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 32,5 δευτερολέπτων από τον Marcus Gronholm, ενώ τρίτος είναι ο… Richard Burns, με διαφορά 22,5 δευτερολέπτων από τον οδηγό της Peugeot.



Ο Richard Burns φαίνεται αποφασισμένος, αλλά και έχει τη δυνατότητα να φτάσει το Φινλανδό, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται τόσο για το αν τον περάσει ο πεισματάρης Βρετανός, αλλά για το αν το Peugeot 206 WRC φανεί αξιόπιστο έως το τέλος του αγώνα, ώστε να τερματίσει (αν, βέβαια, δεν κάνει κάποιο λάθος και ο ίδιος) στην πρώτη πεντάδα και να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα οδηγών. Πάντως, όπως ανέφερε ο οδηγός της Peugeot, θα μπορούσε να ελαττώσει το ρυθμό του, αλλά το να πηγαίνει γρήγορα, του είναι πιο… εύκολο.



Πιο πίσω, η κατάταξη δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τη χτεσινή. Ο Carlos Sainz, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση, εξακολουθεί -παρά το πρόβλημα υπερστροφής του Focus WRC- να προηγείται από τον Tommi Makinen, ο οποίος σημείωσε έξοδο στην πρώτη Ε.Δ. όταν το κουτί του φίλτρου της ασύρματης επικοινωνίας βρέθηκε κάτω από τα πόδια του, ενώ στην επόμενη χτύπησε σε ένα δένδρο καταστρέφοντας τον εναλλάκτη θερμότητας του υπερτροφοδότη. “Το γκάζι μου μένει κολλημένο μερικές φορές. Ίσως να υπάρχει κάτι που το εμποδίσει να λειτουργήσει σωστά” δήλωσε αργότερα ο Φινλανδός πρωταθλητής.



Ο τρίτος οδηγός της M-Sport, Τapio Laukkanen, χρεώθηκε με χρονική ποινή 50 δευτερολέπτων, αφού καθυστέρησε να φτάσει στην εκκίνηση της 2ης Ε.Δ., έπειτα από έξοδο που σημείωσε στην προηγούμενη. Χρειάστηκαν 20 κριτές και αρκετοί θεατές, για να επαναφέρουν το Focus WRC στο δρόμο, μετά από… μισή ώρα.



Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καπό του κινητήρα του Seat Cordoba WRC του Toni Gardemeister (που βρίσκεται στη 13η θέση) άνοιξε δύο φορές στη 2η Ε.Δ. σπάζοντας το παρπρίζ και καταστρέφοντας τους υαλοκαθαριστήρες. Το πλήρωμα έφτασε στο Service Park, έχοντας δεμένο το καπό με… καλώδια και 10 δευτερόλεπτα χρονική ποινή λόγω καθυστέρησης.

auto.in.gr