
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σ όλο τον κόσμο για την υποδοχή του 2003
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι Αρχές σε πόλεις σ ολόκληρο τον κόσμο, με το φόβο μια τρομοκρατικής επίθεσης με αφορμή τους εορτασμούς για την υποδοχή του νέου έτους.
43
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι Αρχές σε πόλεις σ ολόκληρο τον κόσμο, με το φόβο μια τρομοκρατικής επίθεσης με αφορμή τους εορτασμούς για την υποδοχή του νέου έτους.
Στη Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, αναπτύχθηκαν 200.000 αστυνομικοί, ενώ στο Σίδνεϊ, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποδέχθηκαν πρώτοι το 2003, έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα με τα μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί τον Οκτώβριο, που προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων των 180 ανθρώπων, τα 2/3 της αστυνομικής δύναμης της Τζακάρτας βρίσκονται επί ποδός στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου μουσουλμανικού έθνους του κόσμου, φρουρώντας εμπορικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης, τζαμιά, εκκλησίες και δημόσιες εγκαταστάσεις.
Στο Σίδνεϊ, η αστυνομία επέβαλε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας την κυκλοφορία αυτοκινήτων στην κεντρική εμπορική περιοχή και κλείνοντας δρόμους για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι, που κορυφώθηκε με μια τεράστια επίδειξη πυροτεχνημάτων στο λιμάνι της πόλης.
Τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους στην Ινδονησία για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Πιθανοί στόχοι των επιθέσεων αυτών είναι πολυτελή ξενοδοχεία, εκκλησίες, μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης στα οποία συχνάζουν αλλοδαποί» δήλωσε τη Δευτέρα στην Οτάβα ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόντνεϊ Μουρ.
Σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιών στην Ινδονησία την παραμονή των Χριστουγέννων πριν από δύο χρόνια είχε στοιχίσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους.
Στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, σημαντικές αρτηρίες θα παραμείνουν κλειστές για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες Ινδονήσιοι, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στο Μπαλί, η τουριστική βιομηχανία του οποίου υπέστη συντριπτικό πλήγμα από τις βομβιστικές επιθέσεις του Οκτωβρίου, οι κάτοικοι σκοπεύουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στην περίφημη παραλία Κούτα, λίγα τετράγωνα από τα νυκτερινά κέντρα όπου είχαν εκραγεί οι βόμβες.
Στην Μπανγκόκ, 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός καθώς μισό εκατομμύριο Ταϊλανδοί αναμένεται να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και να εμποδίσουν τις μικροκλοπές, το οδήγημα υπό την επήρεια αλκοόλ και την κατανάλωση οινοπνευματωδών από ανηλίκους.
Στο Πακιστάν, οι χριστιανοί ματαίωσαν σήμερα τις γιορτές για την Πρωτοχρονιά φοβούμενοι επιθέσεις ισλαμιστών, αν και τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί γύρω από τους χώρους στους οποίους θα γίνονται οι εορτασμοί.
«Δεν θα υπάρξει συγκέντρωση, ούτε τραγούδι ή συναυλίες» δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Μειονοτήτων του Πακιστάν Σαχμπάζ Μπατί, τονίζοντας ότι «αντί να κόψουμε τούρτες, θα προσευχηθούμε στις εκκλησίες για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης των Χριστουγέννων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Πακιστάν».
Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν φέτος στο Πακιστάν σε τέσσερις χώρους όπου συχνάζουν χριστιανοί, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, εκ των οποίων δώδεκα την ώρα που παρακολουθούσαν τη λειτουργία σε εκκλησίες. Στην τελευταία επίθεση, ανήμερα των Χριστουγέννων, τρία μικρά κορίτσια σκοτώθηκαν σε μια εκκλησία χωριού 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ισλαμαμπάντ.
«Ασφαλής η Τάιμς Σκουέρ»
«Πιστεύω ότι είστε απόλυτα ασφαλείς να βγείτε έξω απόψε και να πάτε στην Τάιμς Σκουέρ. Δεν έχουμε απειλές από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση που να επικεντρώνονται στην πόλη της Νέας Υόρκης» δήλωσε σε συνέντευξη του στο NBC ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μάικλ Μπλούμπεργκ, απευθύνοντας πρόσκληση στους Νεοϋορκέζους να παραστούν στο περίφημο ρεβεγιόν στην Τάιμς Σκουέρ.
Σε επιφυλακή Ρωσία, Παρίσι, Λονδίνο
Στην άλλη πλευρά του κόσμου, 1.000 επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο Παρίσι για να επιβλέπουν τους εορτασμούς, ανεβάζοντας το σύνολο της αστυνομικής δύναμης που θα βρίσκεται επί ποδός σε περίπου 5.500.
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα απαγορευθεί στα Ηλύσια Πεδία, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν 300.000 άνθρωποι για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Μεταξύ των περιοχών που θα έχουν ειδική αστυνομική επιτήρηση είναι ο Πύργος του Αϊφελ, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, τα αεροδρόμια και οι εμπορικές περιοχές.
Στη Ρωσία, 250.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους για να εμποδίσουν βίαια επεισόδια μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναμένεται να βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους, παρά το δριμύ ψύχος. Από το Δημαρχείο της Μόσχας ανακοινώθηκε ότι τα καταστήματα στην πόλη δεν θα πωλούν οινοπνευματώδη ποτά, ώστε να αποφευχθούν οι βιαιότητες μεταξύ μεθυσμένων.
Στην Τσετσενία, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων δήλωσε ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά.
Στην τουριστική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, το Κέιπ Τάουν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς όμως να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανές απειλές.
Τέλος, στο Λονδίνο, οι φετινές γιορτές θα είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου γίνεται παραδοσιακά το πρωτοχρονιάτικο γλέντι, είναι κλειστή λόγω έργων οδοποιίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκείνοι που θα θελήσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στους δρόμους θα πρέπει να μείνουν στις γειτονιές τους και να μην διακινδυνεύσουν να απογοητευθούν κατεβαίνοντας στο κέντρο της πόλης, όπου δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσημη γιορτή.
«Όσοι έρθουν στο Γουέστ Εντ ψάχνοντας για κάτι να κάνουν ή κάπου να πάνε, θα απογοητευθούν» ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Φοβερός Χολ: Τρεις τάπες σε 5 λεπτά! (vid)
- ΠΑΣΟΚ: Tο κράτος δικαίου στην ατζέντα Ανδρουλάκη – Οι συναντήσεις στη Βουλή
- «Είναι σαν ένας αργός θάνατος»: Πώς η φυλακή τιμωρεί μητέρες και τα παιδιά τους
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Πέρασε τα ελληνικά σύνορα η απόφαση του Αρείου Πάγου – Στα «μανταλάκια» η αρχειοθέτηση
- LIVE: Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν Μονάχου
- Η εμμονή του 89χρονου με τη σύνταξη, οι σφαίρες στο γραφείο εισαγγελέα και ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο

