Σικάγο: Η περιστασιακή κατανάλωση ψαριών μπορεί αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στην πρόληψη της πιο κοινής μορφής του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ), της ισχαιμικής, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.


Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 43.000 ανδρών ηλικίας από 40 έως 73 ετών. Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι 608 συμμετέχοντες υπέστησαν ΑΕΕ, εκ των οποίων οι 337 ισχαιμκό. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν από μία έως τρεις μερίδες ψαρικών μηνιαίως μείωναν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 43%.


Μιλώντας στο Reuters, ο Δρ. Αλμπέρτο Ασχέριο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι τα ψάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, βοηθούν την καλή κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων που ευθύνονται για τα περισσότερα ισχαιμικά ΑΕΕ.


«Οι άνδρες που περιελάμβαναν ψάρια στο μηνιαίο διαιτολόγιο τους μείωναν στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικού ΑΕΕ, συγκριτικά με εκείνους που τα απέκλειαν την διατροφή τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα μας δεν επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα είδη ψαριών καθώς όλα περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3», κατέληξε ο Δρ. Ασχέριο.

health.in.gr