53

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να βρίσκεται η Ζάκυνθος εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων. Στο νησί έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σε κατοικίες, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρήσει. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Β.Ελλάδα.

Από το δριμύ ψύχος που επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου στα Γρεβενά, έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε νευρολογικά προβλήματα και είχε φύγει από το σπίτι της. Η γυναίκα εντοπίστηκε μετά από έρευνα της ΕΜΑΚ σε ορεινή χιονισμένη περιοχή σε απόσταση σχεδόν δύο χλμ από το χωριό Δεσπότη.

Στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών και στους επαρχιακούς δρόμους της Φλώρινας και της Καστοριάς είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σποραδικές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα ορεινά της Πέλλας, της Ημαθίας και του Κιλκίς.

Κριτική από τη ΝΔ για τις καταστροφές

Με εντολή του Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο της ΝΔ επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές. Στη διάρκεια της περιοδείας τα στελέχη της ΝΔ εντόπισαν μεγάλες καταστροφές στη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, σε τουριστικές εγκαταστάσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον, σε όλα τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, σε δίκτυα αστικής υποδομής, καθώς και στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ του νομού Πιερίας.

Για «εικόνα ντροπής» έκανε λόγο ο τομεάρχης ΠΕΧΩΔΕ, Σάββας Τσιτουρίδης, μετά την επίσκεψη, και προσέθεσε ότι «οι μεγάλες καταστροφές στο νομό Πιερίας οφείλονται στην εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και στο ελλιπέστατο έως ανύπαρκτο δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή».

Ο κ. Τσιτουρίδης επέκρινε την κυβέρνηση για το σχεδιασμό, τις καθυστερήσεις και την κακή εκτέλεση των λεγομένων μεγάλων έργων, και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή, αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, καθώς και στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας στο νόμο Πιερίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ