«Σήμα κινδύνου» για τις ελληνικές τράπεζες από την Standard & Poors
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο έναντι των περισσότερων τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει σε πρόσφατη αναθεωρημένη έκθεση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors.
27
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο έναντι των περισσότερων τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει σε πρόσφατη αναθεωρημένη έκθεση (με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου) ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors.
Όπως αναφέρει σήμερα το Βήμα, η δυσμενής εκτίμηση του διεθνούς οίκου στηρίζεται στην ταχύτατη αύξηση των δανείων σε ιδιώτες, δηλαδή της λιανικής τραπεζικής και των κινδύνων που συνεπάγεται. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η λιανική τραπεζική είναι η «αιχμή του δόρατος» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα και το ενδεχόμενο εισόδου ξένων τραπεζών αμελητέο.
Η S&P έχει έχει ανακοινώσει για τις ελληνικές τράπεζες αξιολογήσεις κατώτερες (ΒΒΒ) των ευρωπαίων ανταγωνιστριών τους, καθώς η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος θα αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα προκλήσεις, κυρίως λόγω των κινδύνων που επιφυλάσσει η γρήγορη πιστωτική επέκταση.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει το κύμα συγκέντρωσης και αναδιοργάνωσης, την περίοδο 1998-2001, το οποίο ανέδειξε πέντε μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κέρδισαν την κορυφαία θέση που μέχρι τότε διατηρούσαν τα υπό δημόσιο έλεγχο πιστωτικά ιδρύματα. Μολονότι, καταλήγει η έκθεση, τα κέρδη έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 1999 και του 2000, υπάρχει μία τάση βελτίωση της βασικής κερδοφορίας, καθώς και μία ισχυρή ρευστότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις: Πώς να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων
- Συνταγή: Ριγκατόνι με πέστο λιαστής ντομάτας και μανιτάρια
- Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί
- Επικοινωνία της προέδρου του Μεξικού με τον Τραμπ μετά τον θάνατο του «Ελ Μέντσο»
- Διατροφή: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να τρώμε για βράδυ;
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά – Πού θα βρέξει
