Σικάγο: Η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές με έκθεσή τους, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι μόνο η σκούρα σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, δηλαδή τις ουσίες εκείνες που κατέχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί και το κακάο. Τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας είτε δεν έχουν δοκιμαστεί, είτε δεν περιέχουν καν τις εν λόγω ευεργετικές ουσίες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 άτομα, τα οποία κατανάλωναν 46 γραμμάρια σκούρας ή κανονικής σοκολάτας την ημέρα, για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Όταν η μελέτη ολοκληρώθηκε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει σκούρα σοκολάτα εμφάνισαν διαστολή των καρδιακών αγγείων σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ωρών. Η μέτρηση έγινε με υπερήχους.

Σε άλλο σημείο της έρευνας τονίζεται ότι τα φλαβονοειδή ενισχύουν τη δράση του νιτρικού οξέος στον οργανισμό, το οποίο ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει την εναπόθεση βλαβερών ουσιών στα τοιχώματα των αγγείων.

health.in.gr