Μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ «προαναγγέλει» και ο Έρνστ Βέλτεκε
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έρνστ Βέλτεκε, δήλωσε την Τρίτη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη απ ό,τι ο πληθωρισμός, σε μία δήλωση που ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές ως προαναγγελία μείωσης των επιτοκίων.
27
Την εκτίμηση ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία των «12», διατύπωσε την Τρίτη ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έρνστ Βέλτεκε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Στοκχόλμη, προσθέτοντας ότι η προσοχή όλων πρέπει να εστιαστεί στην τόνωση της ανάπτυξης.
«Τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού (2,3% τον Οκτώβριο) είναι πολύ κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέλτεκε και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι πρόκειται να υποχωρήσουν εκ νέου «στο πρώτο εξάμηνο του 2003».
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, οι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ προέρχονται από την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης. «Στις αρχές του έτους υπήρχαν πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι οποίες ωστόσο διαψεύσθηκαν, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των κεφαλαιαγορών, αλλά και της ανασφάλειας από ένα πιθανό πόλεμο στο Ιράκ».
Οι δύο αυτοί παράγοντες συνεχίζουν να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, τόνισε ο κ. Βέλτεκε, και καθιστούν δύσκολη την επίτευξη ανάπτυξης μεταξύ 2% και 2,5%, την οποία προέβλεπε η ΕΚΤ στις αρχές του έτους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Ιστορίες: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη αυτό το Σάββατο μαζί με ΤΑ ΝΕΑ
- Κυρά Σαρακοστή: Η ιστορία, ο συμβολισμός, η συνταγή και το παραδοσιακό τραγούδι
- Ποια τροφή μείωσε την κακή χοληστερόλη μέσα σε 48 ώρες
- ΗΠΑ: Η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου για την υπόθεση Έπσταϊν
- Πέθανε ξαφνικά η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πανέλλη
- Συγκλονίζει ο Κρις Μπος: «Ξύπνησα καλυμμένος με το αίμα μου – Μην περιμένεις να κάνεις το βήμα» (vid)

