Λιγότερο ευφυή τα πρόωρα νεογνά
Λονδίνο: Τα πρόωρα νεογνά έχουν μικρότερο βαθμό ευφυΐας από εκείνα που γεννιούνται έχοντας συμπληρώσει το φυσιολογικό χρόνο κύησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Developmental Psychology.
Λονδίνο: Τα πρόωρα νεογνά έχουν μικρότερο βαθμό ευφυΐας από εκείνα που γεννιούνται έχοντας συμπληρώσει το φυσιολογικό χρόνο κύησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Developmental Psychology.
Στο πλαίσιο μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στη Νέα Υόρκη, 153 νεογνά που γεννήθηκαν εντός των φυσιολογικών χρονικών ορίων αποτέλεσαν αντικείμενο σύγκρισης με άλλα 59 που γεννήθηκαν πρόωρα.
Τα νεογνά εξετάστηκαν από τους επιστήμονες σε ηλικία πέντε, επτά και δώδεκα μηνών, αντίστοιχα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα πρόωρα νεογνά είχαν βάρος μικρότερο των δύο κιλών. Οι δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν σχετίζονταν με την επίδειξη διαφορετικών εικόνων, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός προσήλωσης του βρέφους σε αυτές και να μελετηθούν οι γνωσιακές λειτουργίες τους.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι, ακόμη και στην ηλικία των πέντε μηνών, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στην αντίληψη σε σχέση με όσα γεννήθηκαν εντός των φυσιολογικών χρονικών ορίων. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν 20% περισσότερη προσπάθεια και 30% περισσότερο χρόνο ώστε να αναγνωρίσουν και να προσηλωθούν στις εικόνες που τους επιδεικνύονταν.
Επιπλέον, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η δυσκολία στην αντίληψη δεν βελτιωνόταν με την πάροδο των μηνών αλλά παρέμενε στο ίδιο επίπεδο.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, επιβεβαιώνουν το πόρισμα παλαιότερης μελέτης, η οποία υποστηρίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν από τη συμπλήρωση του φυσιολογικού διαστήματος κύησης έχουν μικρότερο βαθμό ευφυΐας σε σχέση με τα υπόλοιπα.
health.in.gr
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]
- Παιανία 2026: Ανεβαίνει ο Μίλτος Τεντόγλου, έκανε 8,22μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
- Η ΕΕ ζητά πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου – Αλλά καλεί το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις
- Στάρμερ: Αποδεχθήκαμε αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις για αμυντικά πλήγματα κατά ιρανικών πυραύλων
- Ρόμα-Γιουβέντους 3-3: Ο Γκάτι μπήκε στο 88’ και στο 90+3’ «πάγωσε» τους γηπεδούχους
- Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ψάχνει τα Adidas παπούτσια του σε μια νέα καμπάνια – Μήπως του τα έκλεψε η Κένταλ Τζένερ;

