27

Ανοδικά «αντέδρασαν» οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη στην ανακοίνωση ότι το Κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας πλέον τον τελευταίο λόγο στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Η τιμή του μπρεντ, στο Διεθνές Χρηματιστήριο Πετρελαίου του Λονδίνου, ενισχύθηκε έως και και 31 σεντς (1,3%) στα 24,10 δολάρια το βαρέλι. Από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 20%.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα μετά το πέρας της ψηφοφορίας εκπρόσωπος του ιρακινού κοινοβουλίου, «υπάρχει ομόφωνη έγκριση της πρότασης (της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου) περί απόρριψης του ψηφίσματος του ΟΗΕ σε συμφωνία με την επιθυμία του ιρακινού λαού. Το Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί τον Σαντάμ Χουσεΐν να λάβει την απαίτουμενη απόφαση και θα σταθεί δίπλα στην ηγεσία του σε οποιαδήποτε απόφαση αυτή λάβει».

Η τελευταία λέξη ανήκει πλέον στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος έως την Παρασκευή καλείται να απαντήσει στα Ηνωμένα Έθνη εάν αποδέχεται το ψήφισμα 1441, το οποίο δίνει στη Βαγδάτη μία τελευταία ευκαιρία αφοπλισμού πριν έλθει αντιμέτωπη με τις «σοβαρές συνέπειες» της διεθνούς κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ