Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΠΔ για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών
Δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για τη «συμπληρωματική χρηματοοικονομική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενός ασφαλιστικού ομίλου» που προώθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου.
27
Δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για τη «συμπληρωματική χρηματοοικονομική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενός ασφαλιστικού ομίλου» που προώθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου.
Στο συγκεκριμένο ΠΔ προβλέπεται μεταξύ άλλων:
* Στην περίπτωση που ασφαλιστική επιχείρηση είναι συνδεδεμένη με άλλη επιχείρηση (δηλαδή συμμετέχει στο κεφάλαιο της επιχείρησης αυτής σε ποσοστό άνω του 10%), καθώς και στην περίπτωση που ασφαλιστική επιχείρηση είναι θυγατρική άλλης επιχείρησης, τότε το περιθώριο φερεγγυότητας (προσαρμοσμένη φερεγγυότητα) αυτής εξετάζεται και υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις συμμετοχές αυτές όσο και οποιεσδήποτε συναλλαγές που διενεργούνται μεταξύ των εταιρειών του ομίλου και που πιθανώς να επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση της ασφαλιστικής επιχείρησης, όπως δάνεια, αντασφαλίσεις, επενδύσεις κ.λπ.
* Η συμπληρωματική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όταν αυτές ανήκουν σε ένα όμιλο, θεωρήθηκε επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχουν ενιαίοι βασικοί κανόνες για την τεκμηριωμένη εκτίμηση της χρηματοοικονικής κατάστασης της επιχείρησης. Έχει δε ως έχει στόχο την ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου στον τομέα των ασφαλίσεων και την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
Οι διατάξεις της υπό εναρμόνιση οδηγίας 98/78 της ΕΕ, βάσει της οποίας εκδόθηκε το ΠΔ, προβλέπουν ότι η συμμετοχή για την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας μπορεί να είναι η άμεση ή έμμεση κατοχή του 10% ή 20% πλέον των δικαιωμάτων ψήφου του κεφαλαίου μιας επιχείρησης. Δηλαδή δίνει ευχέρεια στα κράτη-μέλη να επιλέξουν το 10% ή το 20%.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε να εισηγηθεί το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή το 10%, διότι θεωρείται δίκαιο και ισότιμο για την αγορά, έτσι ώστε να μην αποκλείονται από τη συμπληρωματική εποπτεία ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις, σε ποσοστά 18%, 15% και οι οποίες, με τη θεσμοθέτηση του 20%, θα αποκλείονταν από τη συμπληρωματική εποπτεία, με κίνδυνο να θεωρηθεί ότι ευνοούνται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία; Περισσότερο από όσο πιστεύαμε
- Κικίλιας: Νέα καίρια χτυπήματα του Λιμενικού στο οργανωμένο έγκλημα των ναρκωτικών για την προστασία των παιδιών
- Εταιρική διαφθορά; Δύσκολες ερωτήσεις στο ποδαρικό του Melania στο «Trump-Kennedy Center»
- Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Βικτόρια Πλζεν στα play offs του Europa League
- Η Θέλτα στον δρόμο του ΠΑΟΚ στα play offs του Europa League
- Εργατικό δυστύχημα στη «Βιολάντα»: Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στα Τρίκαλα – Τι εξετάζεται

