Έλεγχοι, εταιρικά ομόλογα, αποθεματικά των Ταμείων στον αγώνα εξυγίανσης της Σοφοκλέους
Η εντατικοποίηση των ελέγχων, τα εταιρικά ομόλογα και η δραστηριοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι το τρίπτυχο στο οποίο το υπουργείο Οικονομίας εστιάζει τις προσπάθειές του για την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
28
Σε τρία πεδία εστιάζει τις προσπάθειές του για την εξυγίανση της Σοφοκλέους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θέτει ως «άμεσο και ανυποχώρητο στόχο» την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο και τον ίδιο τον θεσμό.
Μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης διευκρινίζει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για ένα «καθαρό» χρηματιστήριο επικεντρώνονται στο εξής τρίπτυχο:
* Στην εντατικοποίηση των ελέγχων επί των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων, με βάση το γεγονός ότι οι επενδυτές δικαιούνται να έχουν πλήρη και πεντακάθαρη εικόνα για τις εταιρίες στις οποίες εμπιστεύονται τα χρήματά τους. «Πασπαρτού» στην όλη προσπάθεια θα αποτελέσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που θα επιτρέψουν συγκρίσεις και θα στενέψουν τα περιθώρια παρασπονδιών.
* Στα εταιρικά ομόλογα, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των εισηγμένων μέσα στο «άνυδρο» χρηματιστηριακό τοπίο. Στα σκαριά βρίσκεται το νομοθετικό πλαίσιο για τα ομόλογα και για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων, αλλά με ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να δώσει κρατικές ενισχύσεις για τις δραστηριότητες αυτές.
* Στη δραστηριοποίηση στο ΧΑΑ μέρους των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη έχουν δρομολογηθεί εμμέσως οι απαιτούμενοι κανονισμοί, ενώ δοκιμάζονται στην πράξη και οι πρόσφατες ρυθμίσεις των χρηματιστηριακών αρχών, που είτε κατατείνουν στην αναζωπύρωση της ζήτησης (π.χ. κατάργηση φόρου 0,3% για τους ειδικούς διαπραγματευτές) είτε αποσκοπούν στην άμβλυνση των κερδοσκοπικών πιέσεων (ανοιχτές πωλήσεις στα παράγωγα), κυρίως με ψυχολογικού χαρακτήρα περιορισμούς.
Πάντως, ο κ.Χριστοδουλάκης αρνείται να διατυπώσει το παραμικρό σχόλιο για την πορεία της αγοράς ή έστω για την πρόοδο των ερευνών που εξωδίκως είχε παραγγείλει στις αρμόδιες αρχές, για τα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία; Περισσότερο από όσο πιστεύαμε
- Κικίλιας: Νέα καίρια χτυπήματα του Λιμενικού στο οργανωμένο έγκλημα των ναρκωτικών για την προστασία των παιδιών
- Εταιρική διαφθορά; Δύσκολες ερωτήσεις στο ποδαρικό του Melania στο «Trump-Kennedy Center»
- Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Βικτόρια Πλζεν στα play offs του Europa League
- Η Θέλτα στον δρόμο του ΠΑΟΚ στα play offs του Europa League
- Εργατικό δυστύχημα στη «Βιολάντα»: Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στα Τρίκαλα – Τι εξετάζεται

