27

Tην επιβολή προστίμου ύψους 167,8 εκατ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό στην ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo και σε επτά ευρωπαϊκές εταιρείες υπεύθυνες για τη διανομή των προϊόντων της, αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ελληνική θυγατρική Nortec της ιαπωνικής εταιρείας Itochu που διανέμει τα προϊόντα Nintendo στη χώρα μας επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν κατηγορεί τη Nintendo για σύναψη συμφωνιών με τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη εμπορία των προϊόντων της στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η ιαπωνική εταιρεία κατηγορείται ουσιαστικά για στρέβλωση του ανταγωνισμού, εφόσον, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, παρεμποδίζει με τις πρακτικές της, τις εξαγωγές των προϊόντων από τις «φθηνές» στις «ακριβές» χώρες.

Εκτιμάται ότι οι τιμές σε κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo στη Βρετανία είναι μέχρι και 65% φθηνότερες απ ό,τι στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι από τα 167,8 εκατ. ευρώ του προστίμου, τα 149 εκατ. ευρώ επιβάλλονται στη Nintendo και τα υπόλοιπα 18,8 εκατ. στις επτά ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τον ανταγωνισμό Επιτρόπου Μάριο Μόντι, πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Κομισιόν για παράνομη εμπορική συμφωνία τύπου «καρτέλ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ