Αθήνα: Σημαντικά χαμηλότερη είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο, από τη συνιστώμενη, και σχεδόν ανύπαρκτη η πρόληψη της οστεοπόρωσης από ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου πραγματοποίησε ένα πανελλήνιο πρόγραμμα αξιολόγησης και πρόληψης των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης σε άτομα ηλικίας 10-15, 26-33 και 60-75 ετών αντίστοιχα.


Από τον Οκτώβριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους εξετάστηκαν περισσότερες από 1.200 γυναίκες και άνδρες σε τέσσερις περιοχές της χώρας (Κρήτη, Κομοτηνή, Αγρίνιο και Αττική). Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο των οστών τους με τη χρήση υπερήχων, σε αξιολόγηση των διαιτολογικών τους συνηθειών και άλλων δεικτών υγείας, ενώ έλαβαν συμβουλές για θέματα διατροφής και πρόληψης της οστεοπόρωσης.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι στην ηλικιακή ομάδα των 10-15 ετών το 38,5% των αγοριών και το 38,5% των κοριτσιών προσλαμβάνουν μικρότερη ποσότητα της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης Ασβεστίου (ΣΗΠ: 1.000mg). Τα ποσοστά για την ηλικιακή ομάδα των 26-33 ετών ανέρχονται σε 45,3% για τους άνδρες και 43,4% για τις γυναίκες (ΣΗΠ: 800mg), ενώ για την ηλικιακή ομάδα των 60-75 το ποσοστό των ατόμων με πρόσληψη ασβεστίου χαμηλότερη κατά 60% της συνιστώμενης (ΣΗΠ: 1.200mg) ανέρχεται στο 73,6% και για τα δύο φύλα.

Διαφορές εντοπίστηκαν επίσης στην οστική πυκνότητα μεταξύ των ατόμων που προσλαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυτών που λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες (κάτω από 60%). Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα για τους νεαρούς ενηλίκους (26-33), από τα οποία φαίνεται ότι η οστική πυκνότητα των ατόμων που προσλαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτούς που λαμβάνουν λιγότερο από 60% και κατ’ επέκταση διατρέχουν κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν οστεοπόρωση στα μετέπειτα χρόνια.

Όσον αφορά στη σωματική άσκηση, βρέθηκε ότι για την ηλικιακή ομάδα 10-15 ετών μόνο το 31,3% των αγοριών και το 16,5% των κοριτσιών αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα σε σωματικές δραστηριότητες που ενισχύουν την οστική πυκνότητα. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται σε 18,9% και 8,5% αντίστοιχα για την ηλικιακή ομάδα 26-33 ετών, ενώ για τις ηλικίες 60- 75 ετών τα ποσοστά είναι 3,4% για τους άνδρες και 1,6% για τις γυναίκες.

Εξετάζοντας τα επίπεδα σωματικής άσκησης και οστικής πυκνότητας βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των ηλικιακών ομάδων 26-33 και 60-75. Συγκεκριμένα, τα άτομα και των δύο ηλικιακών ομάδων που αφιερώνουν περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα σε τέτοιου είδους ασκήσεις έχουν σημαντικά υψηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με αυτούς που αφιερώνουν λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα.

Το σύνολο των ευρημάτων της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων και της συστηματικής άσκησης στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για ενημέρωση του κοινού και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Οστεοπόρωση, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες σε δύο δήμους της Αττικής και σε ένα δήμο της Θεσσαλονίκης με θέμα «Οστεοπόρωση, πρόληψη και θεραπεία».

Συγκεκριμένα, οι ομιλίες θα γίνουν τις εξής ημέρες:

– Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου 57,Εύοσμος).


– Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19:30μ.μ. στο Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη (Ανατολικής Ρωμυλίας και Γεννηματά, Ανω Γλυφάδα).


– Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 19:00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου (Αλέκου Παναγούλη 13).

Στις προαναφερόμενες περιοχές καθώς και στα Βριλήσσια, σε ήδη καθορισμένες ημερομηνίες, η εταιρεία Friesland θα δώσει τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να υποβληθεί σε δωρεάν εκτίμηση της οστικής του πυκνότητας.

health.in.gr