Αμεση διευθέτηση των υπέρογκων χρεών των νοσοκομείων ζητούν οι προμηθευτές
Υπόμνημα τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας απέστειλαν οι προμηθευτές των νοσοκομείων, ζητώντας να διευθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου το πρόβλημα των καθυστερουμένων οφειλών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.
28
Μόλις 14 μήνες μετά από την τελευταία ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, οι οφειλές καλπάζουν και πάλι, φθάνοντας στο εκτιμώμενο ύψος των 700 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα των καθυστερουμένων οφειλών των νοσοκομείων επανέρχεται με την ίδια ένταση και απειλεί τον ομαλό εφοδιασμό τους με το απαραίτητο φαρμακευτικό και νοσοκομειακό-ιατρικό υλικό, παρά την γνωστή οδηγία 2000/35/ΕΚ που απαγορεύει την καθυστέρηση των πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
Σε κοινό υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και Υγείας Κώστα Στεφανή, οι εκπρόσωποι των έξι συλλόγων προμηθευτών νοσοκομείων επισημαίνοουν ότι στην Ελλάδα τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι «πρωταθλητές» στην καθυστέρηση πληρωμών (ξεπερνούν τις 360 ημέρες, έναντι 53 ημερών του μέσου όρου των κοινοτικών χωρών).
Εξάλλου, τα συσσωρευμένα χρέη είχαν ανέλθει το 1997 σε περίπου 200 δισ. δρχ., ενώ πέρυσι έφθασαν τα 355 δισ. δρχ. Οι δικαιούχοι για να πάρουν τα χρήματά τους αναγκάστηκαν να κάνουν επιπλέον έκπτωση στα νοσοκομεία, τα οποία είναι κακοπληρωτές παρά την θέλησή τους, όπως υποστηρίζουν, διότι έχουν με την σειρά τους να αντιμετωπίσουν μία άλλη κατηγορία κακοπληρωτών, τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη μόνο για φάρμακα τα νοσοκομεία χρωστούν στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 130 δισ. δρχ., για συσσωρευθέντα χρέη 12 μηνών και πρέπει να εξευρεθούν πόροι για την εξόφλησή τους και να αποφευχθεί νέα συσσώρευση.
Οι εκπρόσωποι των έξι συλλόγων προμηθευτών είχαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα των χρεών θα πρέπει να συνδεθεί με το γενικότερο ζήτημα του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, άποψη την οποία δεν αποδέχονται οι προμηθευτές. Οι τελευταίοι ζητούν να διευθετηθεί το πρόβλημα έως το τέλος Οκτωβρίου και θα επανακαθορίσουν την στάση τους, αν μέχρι τότε δεν βρεθεί λύση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Φοβερά λόγια του Φεράν Τόρες: «Το γκολ το έβαλαν 47 εκατομμύρια Ισπανοί όχι εγώ»
- Κύπρος: 52 χρόνια μετά οι μνήμες παλεύουν να μείνουν ζωντανές
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί, 42 τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Ρωσίας στη Ζαπορίζια
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- Το Μαξίμου κάνει γαργάρα τις υποκλοπές και πανηγυρίζει που έχει μόνο 4 υπόδικους βουλευτές…
- Ισπανία – Αργεντινή: Δίκαιο και άδικο…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442