
Στο β γύρο oι μεγάλοι δήμοι και νομαρχίες – Εκλέγονται Παπαγεωργόπουλος και Ψωμιάδης
Την επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, με προβάδισμα της Ντ.Μπακογιάννη. Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς προηγείται η Φ.Γεννηματά. Στη Θεσσαλονίκη, ο Β.Παπαγεωργόπουλος εκλέγεται δήμαρχος και ο Π.Ψωμιάδης νομάρχης.
37
Την επόμενη Κυριακή θα κριθεί ο νικητής στο Δήμο Αθηναίων, όπου προηγείται με μεγάλη διαφορά η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς σαφές προβάδισμα έχει η Φώφη Γεννηματά με αντίπαλο τον Γιάννη Τζαννετάκο. Στο Δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης είναι ο νικητής χωρίς να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στη Θεσσαλονίκη, το εκλογικό τοπίο είναι ξεκάθαρο, αφού ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκλέγεται δήμαρχος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κερδίζει τη νομαρχία από τον α γύρο.
Στην Αθήνα, με καταμετρημένο το 88,05% των ψήφων, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει το 47,4%, έναντι 25,9% για τον συνυποψήφιό της Χρήστο Παπουτσή.
Την Κυριακή που έρχεται, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ψηφίζουν για την Αθήνα που μας ενώνει για την Αθήνα του αύριο. Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε την πίστη του για την ύπαρξη β γύρου και κάλεσε σε συσπείρωση τους πολίτες των Αθηνών.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης νικητής από τον πρώτο γύρο αναδεικνύεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «θρίαμβο», που του επιτρέπει να γιορτάζει τη νέα τετραετία του στη δημαρχία. Επισήμανε ότι θα είναι δήμαρχος όλων των Θεσσαλονικέων, και κατήγγειλε το προεκλογικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Στη Νομαρχία, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης βρίσκεται ένα βήμα από την εκλογή του στον πρώτο κιόλας γύρο, αφού στο 99,32% των εκλογικών τμημάτων βρίσκεται στο 50,1%, έναντι 34,1% για τον Γρηγόρη Χατζησάββα.
Στο Δήμο Πειραιώς, η τύχη του δημοτικού άρχοντα θα κριθεί επίσης στο β γύρο, καθώς ο Χρήστος Αγραπίδης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 47,5% και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Μανόλη Μπεντενιώτη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και συγκεντρώνει 31,2%.
Ο νυν δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε τους δημότες που τον επέλεξαν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επιβράβευση για το έργο που υλοποίησε στην πόλη. Ζήτησε, δε, τη συνεργασία των μικρότερων κομμάτων για το β γύρο.
Στη μάχη για την υπερνομαρχία Αθηνών, το αποτέλεσμα θα κριθεί επίσης την επόμενη Κυριακή. Ο στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμός υπό τη Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό ψήφων που φθάνει το 40,1% έναντι του υποψήφιου της ΝΔ Γιάννη Τζαννετάκου που ακολουθεί με 27,6%. Σημαντικό είναι η εκλογική δύναμη στην υπερνομαρχία Αθηνών και Πειραιώς και του Γιώργου Καρατζαφέρη (13,6%), καθώς και του Μανώλη Γλέζου (10,6%).
Ποιοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή;
Από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται 3 Νομάρχες υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, 12 υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ, 2 από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό μαζί και ένας από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ο Δ.Σταμάτης (ΝΔ), στο νομό Αχαΐας ο Δ. Κατσικόπουλος (ΠΑΣΟΚ),στο νομό Γρεβενών ο Δ. Ρίγγος (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) στο νομό Ευρυτανίας ο Κ. Κοντογεωργος (ΝΔ), στο νομό Θεσπρωτίας ο Η. Λιάκος (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), στο νομό Θεσσαλονίκης Παν Ψωμιάδης (ΝΔ), στο νομό Ιωαννίνων ο Αλ. Καχριμανης (ΝΔ), στο νομό Καστοριάς Κ. Λιαντσης (ΝΔ) , στο νομό Κορινθίας Ν. Ταγάρας (ΝΔ), στο νομό Κυκλάδων ο Δ. Μπάιλας (ΠΑΣΟΚ), στο νομό Λασιθίου, ο Αντ. Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ) στο νομό Μαγνησίας ο Ι. Πρίντζος (ΝΔ), στο νομό Μεσσηνίας ο Δ. Δράκος (ΝΔ), στο νομό Πιερίας Γ. Παπαστεργίου (ΝΔ), στο νομό Φθιώτιδας ο Αθ. Χειμάρας (ΝΔ) στην υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης ο Χρ. Χατχόπουλος (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ) και στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης ο Κ. Τάτσης (ΝΔ).
Εξάλλου, πέντε νομαρχίες και μία υπερνομαρχία αλλάζουν κομματική στήριξη: Στα Γρεβενά εκλέγεται νομάρχης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενώ ο απερχόμενος στηριζόταν από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ. Στη Θεσσαλονίκη η Νομαρχία περνά στη ΝΔ ενώ στις προηγούμενες είχε κερδηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Στα Ιωάννινα τη Νομαρχία κερδίζει ο υποψήφιος της ΝΔ από τον προκάτοχό του υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-Πολ. Ανοιξη. Στο νομό Κορινθίας και πάλι η ΝΔ κερδίζει τη νομαρχία από νομάρχη υποστηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Στο νομό Μαγνησίας η ΝΔ υπερίσχυσε του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ. Και τέλος στην υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης κερδίζει ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο προκάτοχός τους στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι τις 12:00 εκλέγονταν 65 Δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή. Οι 19 από αυτούς άλλαξαν κομματική στήριξη. Πρόκειται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης (ΠΑΣΟΚ), Τρικκαίων (ΝΔ) , Βέροιας (ΝΔ), Ιεράπετρας (ΠΑΣΟΚ), Ορεστιάδας (ΝΔ), Αγ. Νικολάου (ανεξ-ΣΥΝ) Μουδανιών (Ανεξ-ΠΑΣΟΚ), Μαρκόπουλου (ΝΔ), Ελασσόνας (ΠΑΣΟΚ), Ρίου (Ανεξ-ΠΑΣΟΚ), Πάρου (ΠΑΣΟΚ), Μάνδρας (ΝΔ), Καλαμπάκας (ΠΑΣΟΚ), Αρχ. Ολυμπίας (Ανεξ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), Ν. Ζίχνης (ΝΔ) Καλλικράτιας (ΝΔ), Σιδερόκαστρου (ΝΔ), Αταλάντης (ΝΔ) Μουζακίου (ΝΔ).
Τελευταία ενημέρωση 12:10
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Λίβανος: 12 νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία
- Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε ανατροπή λεωφορείου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Χεράτα» και… πέτσινα πτυχία
- Καύσιμα σε ράλι τιμών: Το αμερικανικό road trip γίνεται πολυτέλεια
- Τα… κατορθώματα του Τραμπ στο μέτωπο του πληθωρισμού
- Λιντς Γιουνάιτεντ- Μπέρνλι 3-1: «Άλμα» παραμονής για τα «παγώνια»

