Σε «κατάλληλο» επίπεδο τα επιτόκια, λέει ο Ντούιζενμπεργκ – Κίνδυνοι για την ανάπτυξη
Τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι στο κατάλληλο επίπεδο, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζνεμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι στο χέρι των κυβερνήσεων, με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
27
Τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι στο κατάλληλο επίπεδο, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζνεμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι στο χέρι των κυβερνήσεων, με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι μία ενδεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατρακύλας των χρηματιστηρίων και τις ανησυχίες για τον πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ.
«Το κυριότερο πρόβλημα που πλήττει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική οικονομία δεν είναι το επίπεδο των επιτοκίων» είπε. «Είναι η απουσία εμπιστοσύνης και η μεγάλη αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε αυτές τις οικονομίες» υπογράμμισε.
Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% από το Νοέμβριο του 2001. Την Πέμπτη αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμαβτικό της επιτόκιο, αλλά οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπουν μείωση κατά 0,25% το Νοέμβριο ή το αργότερο μέσα στο Δεκέμβριο.
Ο Βιμ Ντούιζνεμπεργκ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως «οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και η πιθανή "μεταφορά" τους στην ευρωζώνη παραμένουν αξιοσημείωτη πηγή κινδύνου για την ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης. «Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής σε αρκετές χώρες είναι πολύ απογοητευτικά τα τελευταία έτη. Η ισχύ της μεταρρύθμισης έχει υποστεί αξιοσημείωτη υποχώρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ακόμη και οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για τη [δημοσιονομική] προσαρμογή» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κέντρικ Ναν για Βεζένκοφ: «Παίρνει βοήθεια απ’ τους πορτοκαλί…» (pic)
- Μετρό: Οι 5 σταθμοί που θα κλείνουν από σήμερα νωρίτερα λόγω έργων – Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες
- ΗΠΑ: Βετεράνοι του αμερικανικού στρατού διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν – Πάνω από 60 συλλήψεις
- Αντετοκούνμπο: «Φέτος ήταν από τις πιο δύσκολες της καριέρας μου, θα αναγεννηθώ»
- Ο άνδρας πίσω από τη νέα εμμονή της μόδας με τα παπούτσια Saint Laurent
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπαίνει στα εργοστάσια και δημιουργεί νέα δεδομένα
- Παναθηναϊκός – Μονακό: «Τελικός» στο ΟΑΚΑ για το play in με… φόντο τη Βαλένθια
- Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Η έκπληξη από τους φίλους του για τα γενέθλια του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442