27

Αμετάβλητος στο 3,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για άνοδο στο 3,7% με 3,8%. Σταθερός, στο 3,8%, παρέμεινε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού οφείλεται στις αυξήσεις που έγιναν στις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, κυρίως στα νωπά λαχανικά καθώς και στα είδη ένδυσης και υπόδησης λόγω της επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα που ήταν πριν τις εκπτώσεις.

Αναλυτικά σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις τιμών:

* Κατά 0,5% στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά λόγω αύξησης των τιμών στα νωπά λαχανικά και στις νωπές πατάτες.

* Κατά 12% στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

* Κατά 0,3% στις υπηρεσίες στέγασης λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων των κατοικιών.

* Κατά 4% στα διαρκή αγαθά και στα είδη νοικοκυριού λόγω επαναφοράς των τιμών των διαρκών αγαθών στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις.

* Κατά 0,2% των υπηρεσιών υγείας.

* Κατά 0,2% στις υπηρεσίες των μεταφορών λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής βενζίνης.

* Κατά 0,6% των τιμών των βιβλίων.

* Κατά 4,2% των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

* Κατά 0,9% των υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ