Λονδίνο: Ένα νέο θεραπευτικό σχήμα για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπόσχεται ότι θα μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British American Journal.

Ομάδα Βρετανών ιατρών ανακάλυψε ότι μικρές τροποποιήσεις στη χορηγούμενη ποσότητα ινσουλίνης μπορούν να τους επιτρέψουν να φάνε οτιδήποτε επιθυμούν, σε αντίθεση με τις έως τώρα ιατρικές οδηγίες που απέκλειαν πολλές ομάδες τροφών από το διαιτολόγιό τους.

Ο Δρ Σάιμον Χέλερ και οι συνάδελφοί του από το Βόρειο Γενικό Νοσοκομείο στο Σέφιλντ της Βρετανίας χώρισαν 169 ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα τροποποιούσε ανά διαστήματα τις ποσότητες των δόσεων ινσουλίνης (μια πρακτική που είναι γνωστή ως Dose Adjustment for Normal Eating – DAFNE) ώστε να τις προσαρμόζει στο διαιτολόγιό της, ενώ οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν κανονικά την καθημερινή τους θεραπευτική αγωγή.

Έπειτα από διάστημα έξι μηνών οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας εμφάνιζαν μικρότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρά τη μεγαλύτερη συχνότητα ενέσεων ινσουλίνης. Οι ασθενείς επίσης ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιο ευχαριστημένοι από τη νέα θεραπεία, αισθάνονταν καλύτερα και έβλεπαν την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται.

Στον πρόλογο της μελέτης ο Δρ Χέλερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η αύξηση της δοσολογίας ινσουλίνης συνέβαλε ώστε οι ασθενείς να προσαρμόσουν το διαβήτη στη ζωή τους και όχι το αντίθετο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία τους. Η μέθοδος DAFNΕ έχει τη δυνατότητα να μειώνει την πιθανότητα μικροαγγειακών επιπλοκών, εξασφαλίζοντας έναν πιο ανέμελο βίο για τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο».

Ο Δρ Χέλερ δεν παραλείπει, εντούτοις, να τονίσει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στα παθολογικά δεδομένα καθενός από τους ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι.

Η μέθοδος DAFNE είχε αναπτυχθεί αρχικά στη Γερμανία, ωστόσο οι ρυθμοί διάδοσης και εφαρμογής της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά αργοί, καθώς απομένει η τελική έγκριση από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς.

health.in.gr