Η αναγέννηση της ιαπωνικής τέχνης μετά το 1945 σε έκθεση του Βρετανικού Μουσείου
Έκθεση με ιαπωνικές γκραβούρες και κεραμικά της περιόδου 1945-1952 φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι τέχνες αυτές γνώρισαν άνθιση στην Ιαπωνία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έγιναν σύμβολο της προσπάθειας των ανθρώπων να οργανώσουν ξανά τη ζωή τους.
30
Έκθεση με ιαπωνικές γκραβούρες και κεραμικά της περιόδου 1945-1952 φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι τέχνες αυτές γνώρισαν άνθιση στην Ιαπωνία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έγιναν σύμβολο της προσπάθειας των ανθρώπων να οργανώσουν ξανά τη ζωή τους.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος της Τετάρτης, επικεφαλής αυτής της «αναγέννησης» στην Ιαπωνία ήταν ο Όντσι Κοσίρο, ο οποίος αναζήτησε νέους τρόπους έκφρασης μέσα από τη γκραβούρα, τα νέα χρώματα και τη λιτότητα.
Η τύχη θέλησε ανάμεσα στους κατακτητές της Ιαπωνίας να βρεθούν άτομα που διευκόλυναν την αναβίωση των τεχνών. Οι Ιάπωνες άρχισαν επίσης να μελετούν την αγγλική γλώσσα, ενώ ο Κοσίρο ανέπτυξε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με έναν Αμερικανό «κατακτητή», τον Έρικ Χάκερ, ο οποίος είχε σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Αυστρία.
Ο Χάκερ έγινε σύντομα μαθητής του Κοσίρο, γεγονός που τελικά βοήθησε να καταρρεύσει ένα ακόμα ταμπού, αυτό της παραδοσιακής έχθρας και αντιπαλότητας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 4 Σεπτεμβρίου και οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα των Κοσίρο (1891-1955), Σέμπαν (1888-1960), Ντόσουν (1909-1985) και άλλων αξιόλογων δημιουργών έως τον Δεκέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442