Aφιέρωμα στον Σοέι Ιμαμούρα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Aφιέρωμα στον Σοέι Ιμαμούρα, το έργο του οποίου έχει βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα, διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ταινίες του Ιάπωνα σκηνοθέτη θα παρουσιαστούν στον Απόλλωνα (20 - 26/9) και στο Ολύμπιον (27/9 - 3/10).
38
Εκτενές αφιέρωμα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Σοέι Ιμαμούρα, το έργο του οποίου έχει βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ταινίες του Ιάπωνα δημιουργού θα παρουσιαστούν στον Απόλλωνα της Αθήνας (20 έως 26 Σεπτεμβρίου) και στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης (27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου).
Ο Σοέι Ιμαμούρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εν ενεργεία Ιάπωνες σκηνοθέτες. Ξεκίνησε ως βοηθός του Όζου, για να αναδειχθεί στη δεκαετία του 60 σε έναν από τους πρωτεργάτες της ιαπωνικής νουβέλ βαγκ με τολμηρές θεματικά και πρωτοπόρες μορφικά ταινίες. (Γουρούνια και Θωρηκτά, Η Γυναίκα Έντομο, Η Βαθιά Επιθυμία των Θεών).
Απογοητευμένος από την έκβαση του ιαπωνικού σινεμά ασχολήθηκε στη δεκαετία του 70 σχεδόν αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια, όμως, έκανε μια θριαμβευτική επανεμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο με ταινίες, όπως Η Εκδίκηση Είναι Δική μου, Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα, Μαύρη Βροχή, Το Χέλι.
Την ημέρα έναρξης του αφιερώματος θα παρευρεθεί ο παραγωγός, κριτικός του γαλλικού περιοδικού Positif και μελετητής του Ιμαμούρα, Ουμπέρ Νιογκρέ, ο οποίος θα προλογίσει το αφιέρωμα στις 20/9, στον Απόλλωνα.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Ιμαμούρα Η Ιστορία της Ιαπωνίας από μια Γκαρσόνα του Μπαρ (22/9, στις 12:00 το μεσημέρι) στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter. Θα ακολουθήσει συζήτηση του Νιογκρέ και Ελλήνων κριτικών με το κοινό για το σύνολο του έργου του Ιμαμούρα. Η προβολή θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί και από μια έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και των συνεργατών του, καθώς και αναλύσεις του έργου του από σκηνοθέτες και κριτικούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιώργος Μυλωνάκης: Διασωληνωμένος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»
- Χαϊδάρι: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι γιατροί για τη 13χρονη μαθήτρια – Τι έδειξε η αξονική τομογραφία
- «Διπλό» στο Σαν Αντόνιο οι Μπλέιζερς, αγωνία για Γουεμπανιάμα (103-106) – Μπρέικ των Σίξερς και 2-0 οι Λέικερς
- Παγκόσμιος κίνδυνος πείνας από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Η απειλή μιας νέας επισιτιστικής κρίσης
- «MAGA Εκκλησία» – Ο Τραμπ, ο Πάπας και το δόγμα του «δίκαιου πολέμου»
- Η ιστορία του Yellow Book – Το περιοδικό του 19ου αιώνα που ανέδειξε τις γυναίκες συγγραφείς
- Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]
- Σίγουρος ο Βενγκέρ: «Η Άρσεναλ θα πάρει το πρωτάθλημα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)




































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442