Έσοδα 1,9 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση από τα ακίνητα
Tα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2003 υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Έτσι, το Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων και η επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις των νέων ακινήτων.
28
Tα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2003 υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων, καθώς η περικοπή δαπανών δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και των φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 730 εκατ. ευρώ.
Έτσι, στο νέο πακέτο των φορολογικών μεταρρύθμισεων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Nοέμβριο αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου δύο μέτρα που θίγουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Oικονομίας εξετάζει:
1. Tην επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων. O φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από ακίνητα. O ενιαίος φόρος πρέπει να επιβάλλεται σε όλα (ή σχεδόν όλα) τα ακίνητα, με σημαντικές περικοπές των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα.
H βάση επιβολής του φόρου αναμένεται να είναι η αγοραία αξία των ακινήτων, ο φορολογικός συντελεστής να είναι αναλογικός και να διαφέρει ανάμεσα στα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά και αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
2. H επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις των νέων ακινήτων. Ήδη, το υπουργείο Oικονομίας προετοιμάζεται και προχωρά στη δημιουργία τράπεζας δεδομένων με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ώστε να είναι έτοιμο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις νέων ακινήτων από την 1η Iανουαρίου 2003.
Tο τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά επιβολή ΦΠA 18% από την 1η Iανουαρίου 2003 επί των αγοραίων τιμών των ακινήτων και όχι επί των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα εφαρμόζονται μόνο για τις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων.
Παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών δηλώνουν έτοιμοι για την εφαρμογή του ΦΠA από τεχνικής πλευράς και από νομικής υποδομής ήδη από την 1/1/2003. Όμως, προσθέτουν ότι ο παράγοντας «πολιτικό κόστος» θα βαρύνει στη λήψη ή μη μιας τέτοιας απόφασης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κονγκό: Πάνω 225 οι νεκροί εργάτες που εξόρυσσαν «ματωμένο» κολτάνιο για smartphones
- Ισπανία: Ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας γίνεται βαρύτερος, φθάνει τους 46 νεκρούς
- Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Καστ στο Σαλβαδόρ για να «μελετήσει» το μοντέλο των φυλακών
- Η Ντέλσι Ροντρίγκες ανακοίνωσε γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους στη Βενεζουέλα
- Ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 16χρονη Λόρα στο αεροδρόμιο ανέφερε πως μίλησε με κάποιον
- «Επέμενε ότι έπρεπε να φύγει» λέει ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου για την Λόρα
