Στα 130 δισ. δολάρια ανήλθε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ
Στο επίπεδο-ρεκόρ των 130 δισ. δολαρίων «εκτοξεύθηκε» το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έναντι 112,5 δισ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την περαιτέρω διεύρυνση τους ερχόμενους μήνες.
27
Στο επίπεδο-ρεκόρ των 130 δισ. δολαρίων «εκτοξεύθηκε» το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έναντι 112,5 δισ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος τους ερχόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα διευρύνεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Οι δαπάνες για εισαγόμενα αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο απ ότι οι αγορές αμερικανικών αγαθών στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές κέρδισαν περισσότερα από τις επενδύσεις τους στην αμερικανική αγορά απ ότι κέρδισαν οι Αμερικανοί στο εξωτερικό. Αυτή η τάση, σύμφωνα με το Bloomberg, ίσως συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κερδίζει έδαφος σε αντίθεση με την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.
Το τελευταίο 12μηνο το έλλειμμα άγγιξε το 4,2% του ΑΕΠ έναντι 3,9% το 2001. Το 2000, όταν τέλειωσε η δεκαετής επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, είχε αγγίξει το επίπεδο-ρεκόρ του 4,2%.
Τα έσοδα των ξένων επενδυτών από τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές αξίες αυξήθηκαν στα 64,6 δισ. δολάρια από 56,8 το πρώτο τρίμηνο, όπως άλλωστε και τα κέρδη των Αμερικανών επενδυτών από τις τοποθετήσεις τους σε ξένες αγορές στα 60 δισ. δολάρια από 57,5 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Η αξία των αμερικανικών αξιών (μετοχές, ομόλογα και άμεσες επενδύσεις σε επιχειρήσεις και ακίνητα) αυξήθηκε κατά 221,2 δισ. δολάρια έναντι αύξησης 113,5 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Οι καθαρές εξαγορές αμερικανικών μετοχών αυξήθηκαν κατά 11,4 δισ. δολάρια έναντι αύξησης 25 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Οι Αμερικανοί επενδυτές ξόδεψαν 140,8 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο για επενδύσεις στο εξωτερικό, έναντι 25,9 δισ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κονγκό: Πάνω 225 οι νεκροί εργάτες που εξόρυσσαν «ματωμένο» κολτάνιο για smartphones
- Ισπανία: Ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας γίνεται βαρύτερος, φθάνει τους 46 νεκρούς
- Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Καστ στο Σαλβαδόρ για να «μελετήσει» το μοντέλο των φυλακών
- Η Ντέλσι Ροντρίγκες ανακοίνωσε γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους στη Βενεζουέλα
- Ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 16χρονη Λόρα στο αεροδρόμιο ανέφερε πως μίλησε με κάποιον
- «Επέμενε ότι έπρεπε να φύγει» λέει ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου για την Λόρα
