27

Επιφυλακτικός παρουσιάστηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σχολιάζοντας το τρίτο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν αργότερα.

Ο κ. Κυριακόπουλος συναντήθεκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα των τιμών. Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά που προκαλούν ανατιμήσεις, ενώ τη σημαντικότερη επίδραση στην αύξηση του πληθωρισμού έχουν οι υπηρεσίες. «Είναι λάθος και ευχολόγιο η συγκράτηση των τιμών από την πολιτεία. Οι παρεμβάσεις της πολιτείας θα πρέπει να εστιάζονται στον εντοπισμό συνεννοήσεων στην αγορά που εμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού και στη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών» είπε.

Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά τα οποία θα πρέπει να παταχθούν, αν και γενικά, όπως είπε, από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι υπήρξε συμπίεση του μικτού κέρδους των επιχειρήσεων κατά 1,2% και μείωση του λειτουργικού περιθώριου κέρδους, συνεπώς δεν πέρασε όλο το κόστος στην αγορά και αυτό εξαιτίας του ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι το τρίτο φορολογικό πακέτο βοηθά στη μείωση του κόστους για τις εταιρείες και ζήτησε «μέσα από κοινά αποδεκτές λύσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά οι αγορές», εννοώντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στη συγκράτηση των τιμών με βάση τα νέα δεδομένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ