Νέα Υόρκη: Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φυτικές ίνες αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό όσον αφορά στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεσογειακή δίαιτα η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, έλαια και ψάρια, και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλει δραστικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρε στην Ισπανία εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας Ισπανών, προκειμένου να εντοπίσουν το συσχετισμό ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.


Από τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι οι φυτικές ίνες δρουν ως ανεξάρτητος προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην πιθανή εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών διέτρεχαν κατά 86% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.


«Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κορεσμένα λίπη που φράσσουν τις αρτηρίες και συμβάλλουν στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων» αναφέρει ο Δρ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες στο Reuters. Επίσης, προσθέτει: «Με την κατανάλωση φυτικών ινών αντικαθίστανται επιτυχώς τα βλαπτικά για την υγεία κορεσμένα λίπη και καταπολεμούνται πιθανά καρδιαγγειακά επεισόδια».

health.in.gr