Νέα Υόρκη:Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που αφθονούν στα ψάρια συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.


Στην έρευνα που διεξήχθη στo Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Μελβούρνης συμμετείχαν 38 άντρες και γυναίκες οι οποίοι εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ορού. Προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες την επίδραση που έχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα στον οργανισμό, χορήγησαν σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες δισκία ω-3 λιπαρών οξέων και σε ορισμένους ψευδοφάρμακο (placebo).


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκαν τα δισκία ω-3 λιπαρών οξέων εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της ελαστικότητας του τοιχώματος των αρτηριών τους, σε αντίθεση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε το ψευδοφάρμακο, οι οποίοι δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή.


«Θεωρούμε ότι έπειτα από επτά εβδομάδες πρόσληψης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σημειώθηκε σημαντική αλλαγή όσον αφορά στην ελαστικότητα των αρτηριών των συμμετεχόντων» δήλωσε στο Reuters o εισηγητής της έρευνας Δρ Νέστελ.


«Συνιστούμε την κατανάλωση ψαριών ως την καλύτερη δυνατή διατροφική συμβουλή, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακών επεισοδίων στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα» συμπληρώνει ο ίδιος.

health.in.gr