Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών «σκαρφαλώνει» το ευρώ
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών «σκαρφαλώνει» το ευρώ έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, καθώς ούτε η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, κατάφερε να αμβλύνει τους φόβους για την επιχειρηματική Αμερική.
27
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών «σκαρφαλώνει» το ευρώ έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, καθώς ούτε η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, κατάφερε να αμβλύνει τους φόβους για την επιχειρηματική Αμερική.
Το ενιαίο νόμισμα ανήλθε έως και το 1,0162 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου του 2000, έναντι 1,0064 χθες. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη της τάξεως του 12%.
Ο πρόεδρος της Fed στη χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρθηκε στα λογιστικά σκάνδαλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μία σημαντική «απειλή για την οικονομική ανάκαμψη» και σε συνδυασμό με τη συνακόλουθη πτώση των μετοχών «υπονομεύουν την καταναλωτική και εταιρική δαπάνη».
Ο Γκρίνσπαν δεν έδωσε «κανένα κίνητρο στους επενδυτές να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές» σχολίασε στο Bloomberg ο υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος της UBS Warburg. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο δολάριο, το οποίο επηρεάζεται από τις ανησυχίες για τη Γουόλ Στριτ» συμπλήρωσε.
Από τις αρχές του έτους ο Standard & Poors 500 έχει υποχωρήσει κατά 22% και ο Nasdaq κατά 29%.
Πάντως, μολονότι η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε 3,5% με 3,75%, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτές δεν πρόκειται να ωθήσουν υψηλότερα το δολάριο και τη Γουόλ Στριτ εώς ότου διαφανούν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας και των εταιρικών κερδών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανατροπή στην κληρονομιά του Valentino: Κάστρα, έργα τέχνης, γιοτ και η «εκλεκτή οικογένεια» που θα κερδίσει την αυτοκρατορία του
- LIVE: Ατρόμητος – ΟΦΗ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί για υπερβολική ταχύτητα – Έτρεχαν με πάνω από 160χλμ/ώρα
- Το σεμινάριο διαιτησίας που διαλύει ο αφήγημα του Λανουά
- Χαρίτσης: Θέλουμε να ηττηθεί η ΝΔ και η πολιτική Μητσοτάκη
- Κόκκινος συναγερμός σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία για την κακοκαιρία – Συνεδρίασε η Επιτροπή Kινδύνου