43

Φορολογική αμνηστία και άλλες διευκολύνσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε όσους μεταφέρουν στην Ελλαδα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες της αλλοδαπής ή μεταβιβάσουν στο όνομά τους ακίνητα που έχουν αποκτήσει μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών.

Για τη μεταφορά των κεφαλαίων που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες -τα οποία υπολογίζονται σε 80 δισ. ευρώ (περίπου 27 τρισ. δραχμές), ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ- προβλέπεται πλήρης αμνηστία, δηλαδή δεν θα γίνει έλεγχος του «πόθεν έσχες» και δεν θα υποβληθούν σε καμία φορολογία, ούτε καν με συμβολικό συντελεστή, όπως έγινε με την αντίστοιχη ρύθμιση για επαναπατρισμό ιταλικών κεφαλαίων στην Ιταλία.

Όπως γράφει το Σάββατο η «Ημερησία», στις προτάσεις της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τράπεζας Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ως μόνη προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των παραπάνω κεφαλαίων είναι να μεταφερθούν στην Ελλάδα εντός εξαμήνου ή έτους από την ημέρα ισχύος των μέτρων (εξετάζονται και τα δύο ενδεχόμενα ως προς τον χρόνο που θα δοθεί), ενώ δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση για το πού θα τοποθετηθούν ή για πόσο χρόνο θα πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα για να εξασφαλίσουν την πλήρη νομιμοποίηση.

Στο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ως το τέλος του μήνα, θα προβλέπεται ότι για τα ακίνητα ιδιοκτησίας offshore εταιρειών που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα μεταβιβαστούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, φυσικά πρόσωπα, δεν θα αναζητηθεί το «πόθεν έσχες» για τα χρήματα που διατέθηκαν για την αγορά τους, ενώ ο φόρος μεταβίβασης που αναλογεί στην αξία του ακινήτου θα καταβληθεί μειωμένος κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 3.000 offshore εταιρείες που ανήκουν σε Έλληνες με μοναδική δραστηριότητα την κατοχή ενός ακινήτου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία το πρόβλημα των πραγματικών ιδιοκτητών με την αγορά ακινήτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών είναι να αποφύγουν τον έλεγχο για την προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων και εκτιμάται ότι μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων θα αποκτήσει «ελληνική ταυτότητα».

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για ένα μόνο εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου. Όσα ακίνητα συνεχίσουν και μετά την ψήφιση του νέου νόμου να παραμένουν στην ιδιοκτησία offshore εταιρειών που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, θα φορολογούνται για τεκμαρτό εισόδημα που θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας, με συντελεστή διπλάσιο εκείνου που προβλέπεται κάθε φορά για τα ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες, δηλαδή με βάση όσα ισχύουν σήμερα με 7% αντί του 3,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ