
Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση του άσθματος
Λονδίνο: Γονίδιο που σχετίζεται άμεσα με την πρόκληση άσθματος σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη ανάπτυξη νέων μεθόδων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πάθησης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Λονδίνο: Γονίδιο που σχετίζεται άμεσα με την πρόκληση άσθματος σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη ανάπτυξη νέων μεθόδων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πάθησης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης της ανάπτυξης άσθματος, ακόμη και αν υπάρχουν σημεία αλλεργικής αντίδρασης στους ιστούς των πνευμόνων.
Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης είναι η χορήγηση φαρμάκων που καταστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών ή συμβάλλουν στη διαστολή και στην αποκατάσταση του εύρους τους.
Ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Βρετανίας, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Schering Plough, διεξήγαγαν εκτεταμένη ανάλυση του γενετικού υλικού 460 ζευγών αδερφών.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αεραγωγοί ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα που πυροδοτούν την ασθματική αντίδραση, φαίνεται πως ελέγχεται από μια περιοχή γενετικού υλικού του χρωμοσώματος 20. Επιπρόσθετες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το γονίδιο σε αυτή την περιοχή ονομάζεται ADAM33 και διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της υπερευαισθησίας των αεραγωγών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αυτό το γονίδιο πιθανόν παίζει σημαντικό ρόλο στο 40% των πασχόντων από άσθμα.
“Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίστηκε ένα γονίδιο ως παράγοντας με ρόλο-κλειδί για την ανάπτυξη άσθματος και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ενθουσιασμένοι. Η μελέτη μας ανοίγει τους ορίζοντες για μια τελείως νέα προσέγγιση της πάθησης, τόσο όσον αφορά στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της” δήλωσε στο BBC ο Δρ Στέφαν Χόλγκειτ, επικεφαλής της μελέτης.
“Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα πρωτογενή αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του άσθματος και πιθανότατα θα συμβάλει στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων των γονιδίων που σχετίζονται με το άσθμα και των περιβαλλοντικών παραγόντων που ευνοούν την εμφάνισή του” υπογραμμίζει η Ντόνα Κόβεϊ, διευθύνουσα της Βρετανικής Εκστρατείας κατά του Ασθματος.
health.in.gr
- H αναχώρηση της Εθνικής για το φιλικό στην Ουγγαρία (vids)
- Ιράν: Πύραυλος έπληξε το Al Araby TV το Al Araby TV – Διεκόπη η live μετάδοση
- Αγρίνιο: Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για την επίθεση με μαχαίρι σε 16χρονο – Προσωπικές διαφορές τα κίνητρα
- Η «εξωτερική πολιτική» των σεμιναρίων διαιτησίας της Super League
- Πακιστάν: Συνομιλίες με Τουρκία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία με επίκεντρο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Στον πλανήτη Δία, οι κεραυνοί ξεσπούν με ισχύ πυρηνικού όπλου

