Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γάλα
Το γάλα ανέκαθεν αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής του. Ο σύγχρονος ρυθμός ζωής μάλιστα και η στροφή προς πιο υγιεινά διατροφικά σχήματα το κατατάσσουν στις πρώτες καταναλωτικές επιλογές του. Οι γαλακτοβιομηχανίες, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κοινού, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λανσάρει στο εμπόριο νέους τύπους γάλακτος. Το health.in.gr σάς παρέχει μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τύπο γάλακτος που σας ταιριάζει.
Η σύσταση και η θρεπτική αξία του γάλακτος
Το γάλα περιέχει ασβέστιο το οποίο είναι πολύτιμο για το οργανισμό, επειδή είναι βασικό συστατικό των οστών, και είναι αναγκαίο στην πήξη του αίματος, διότι είναι απαραίτητο στους μυς και δρα στο μυοκάρδιο ενισχύοντας τη συστολή. Περιλαμβάνει επίσης βιταμίνες, οι βασικότερες από τις οποίες είναι η Α και οι Β2 και Β12. Επιπλέον, σε μικρότερες ποσότητες έχει βιταμίνη C και D. Όλα αυτά τα στοιχεία το κάνουν ιδανική τροφή για το βρέφος, στα πρώτα στάδια της ζωής του αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του ως παιδιού και αργότερα ως εφήβου.
Λόγω της μεγάλης ποσότητας ασβεστίου που περιέχει συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και θωρακίζει τον οργανισμό από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση που «απειλεί» τις γυναίκες κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Εξίσου σημαντικό είναι και κατά τις περίοδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Οι γιατροί συστήνουν την κατανάλωση γάλακτος και στην τρίτη ηλικία, με στόχο τη λήψη βιταμινών και την προστασία των οστών που με την πάροδο του χρόνου «αδυνατίζουν» και εύκολα μπορεί να υποστούν κάποιο κάταγμα ή θλάση.
Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, το οποίο καλύπτει το 10% των ημερησίων αναγκών ενός ενήλικου σε πρωτεΐνες, που παρέχουν στον οργανισμό τα περισσότερα από τα βασικά αμινοξέα, είναι πλούσιες σε λυζίνη και συνδυάζονται άριστα με τις πρωτεΐνες των δημητριακών, καθώς τα αμινοξέα τους λειτουργούν συμπληρωματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο το γάλα αλλά και τα παράγωγά του (γιαούρτι, τυρί) είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και της καλής βιοδιαθεσιμότητας του ασβεστίου που περιλαμβάνουν, δηλαδή της δυνατότητάς του να αφομοιώνεται από τον οργανισμό.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έγινε αιτία να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά το γάλα αντί να χάνει τη θέση του στο σύγχρονο διαιτολόγιο βελτιώνεται συνεχώς και με τη βοήθεια της επιστήμης υποβάλλεται σε διάφορες χημικές διαδικασίες ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.
Το γάλα ανάλογα με την επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται διακρίνεται σε:
Φρέσκο γάλα. Είναι το παστεριωμένο γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7°C επί 15 δευτερόλεπτα), ή σε διαδικασία παστερίωσης κατά την οποία χρησιμοποιούνται διαφορετικοί συνδυασμοί χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος. Μετά την παστερίωση ψύχεται αμέσως, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6°C και συντηρείται. Η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης.
Γάλα υψηλής παστερίωσης. Πρόκειται για το γάλα που έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, 85°C έως 127°C, σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική. Αμέσως μετά τη θερμική επεξεργασία ψύχεται, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6°C. Η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Έχει το μικρότερο μικροβιακό φορτίο από τα φρέσκα γάλατα, γι’ αυτό θεωρείται και το πιο ασφαλές.
Γάλα μακράς διαρκείας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: α. το γάλα UHT και β. το αποστειρωμένο γάλα.
Το γάλα UHT παράγεται με συνεχή θέρμανση του νωπού γάλακτος, που συνεπάγεται τη βραχυχρόνια εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας (τουλάχιστον 135°C επί ένα τουλάχιστον δευτερόλεπτο) με σκοπό την καταστροφή όλων των υπολειπόμενων μικροοργανισμών και των σπορίων τους, καθώς και τη συσκευασία του προϊόντος υπό άσηπτες συνθήκες σε αδιαφανείς περιέκτες. Έτσι, μειώνονται στο ελάχιστο οι χημικές, φυσικές και οργανοληπτικές μεταβολές.
Το αποστειρωμένο γάλα πρέπει να έχει θερμανθεί και αποστειρωθεί σε ερμητικά κλειστές συσκευασίες ή δοχεία, των οποίων το σύστημα κλεισίματος χρειάζεται να παραμένει άθικτο. Με τις παραπάνω διαδικασίες επιδιώκεται να καταστραφούν όλοι οι μικροοργανισμοί, ώστε το γάλα να διατηρηθεί μεγάλο διάστημα ακόμη και εκτός ψυγείου.
Το συμπυκνωμένο γάλα. Διακρίνεται σε δύο τύπους: το συμπυκνωμένο σακχαρούχο που δεν είναι αποστειρωμένο και το συμπυκνωμένο μη σακχαρούχο που είναι αποστειρωμένο. Η συμπύκνωση του γάλακτος αποβλέπει στην απομάκρυνση σημαντικού μέρους του ύδατος που περιέχεται σε αυτό, με στόχο την καλύτερη συντήρηση του προϊόντος και τον περιορισμό των εξόδων συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.
Η επιλογή του τύπου γάλακτος πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα τις διατροφικές απαιτήσεις του ατόμου για το οποίο προορίζεται. Τα παιδιά ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται χρειάζεται να τρέφονται με τον κατάλληλο τύπο γάλακτος που οι γονείς θα επιλέγουν έπειτα από συζήτηση με τον παιδίατρο.
Οι ενήλικοι με βάση την κατάσταση της υγείας τους είναι ανάγκη να επιλέγουν το προϊόν που θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιατρικό ιστορικό τους αλλά και τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού, ανάλογα με το αν είναι άνδρες ή γυναίκες.
Ως καταναλωτές θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε γάλα, είτε από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων είτε από μικρά γαλακτοπωλεία. Έχει μεγάλη σημασία να διαβάζετε με προσοχή την ετικέτα και την ημερομηνία παρασκευής και λήξης του προϊόντος, μεριμνώντας πάντα για τη σωστή συντήρησή του ανάλογα με την εποχή. Το γάλα και τα παράγωγά του είναι προϊόντα ευπαθή που εύκολα αλλοιώνονται όταν μείνουν έστω και λίγα λεπτά εκτός ψυγείου. Φροντίστε λοιπόν να τα τοποθετείτε πάντα στο ψυγείο και ποτέ να μην τα καταναλώνετε μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης που δίνει ο παρασκευαστής.
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς για όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θέτετε σε δεύτερη μοίρα τη διατροφή σας. Είναι απαραίτητο να επιλέγετε πάντα τα καλύτερα προϊόντα για την οικογένειά σας. Και όταν πρόκειται για το γάλα πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Κάντε τη σωστή επιλογή και συνοδεύστε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας με ένα ποτήρι παγωμένο γάλα. Θα σας ξεδιψάσει και θα σας τονώσει.
health.in.gr
- Πανούκλα: Πώς ένα ηφαίστειο μπορεί να οδήγησε στη χειρότερη πανδημία της ανθρώπινης ιστορίας
- Έλενα Παπαρίζου: Εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από έντονη αδιαθεσία – Η ανακοίνωση της δισκογραφικής
- Μύκονος – Σαντορίνη: Γιατί «βούτηξε» ο τζίρος της εστίασης
- Εργαζόμενοι στην Ευρώπη: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία τους και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει γι’ αυτό
- Τρεις ομάδες παρακολουθούν την περίπτωση του Σίλβα της ΑΕΚ
- Ζελένσκι: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα εδάφη του Ντονμπάς – Θέλουμε απάντηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας

