Nέα Υόρκη: Έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες οι νεαροί ενήλικοι, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Medicine.


Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής το Δρ Βιν Τανγκπρίτσα ερεύνησε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 165 άνδρες και γυναίκες κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και σε 142 άτομα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D παρουσίαζε διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το 30% των ατόμων που συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα δεν λάμβαναν αρκετή ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης, ενώ το ανάλογο ποσοστό στη δεύτερη ομάδα ήταν 11%. Η διακύμανση της έλλειψης ανάλογα με την εποχή ήταν περισσότερο αισθητή στα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών, καθώς το 36% είχαν έλλειψη βιταμίνης D κυρίως το τέλος των χειμερινών μηνών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εμφάνιζε αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας βιταμίνης D κατά 30% τους θερινούς μήνες.


Μιλώντας στο Reuters ο Δρ Τανγκπρίτσα για τα ευρήματα της μελέτης εξήγησε ότι η έλλειψη οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων αυτών και στη μη επαρκή έκθεσή τους στον ήλιο. Η βιταμίνη D υπάρχει στο γάλα και σε άλλες τροφές, όπως τα δημητριακά και τα λιπαρά ψάρια, ενώ παράγεται από το ίδιο το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.


Η εποχική διακύμανση των επιπέδων της βιταμίνης αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα όταν οι νεαροί ενήλικοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα σε κάποια αίθουσα διδασκαλίας ή κάποιον εργασιακό χώρο.


Ο Δρ Τανγκπρίτσα συστήνει στα άτομα που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα των 18 έως 29 ετών να συμπεριλάβουν στο διαιτολόγιο τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ή να λαμβάνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα. Τέλος, σημειώνει ότι η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική αλλά θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και υπό την προστασία κάποιου αντηλιακού προϊόντος.

health.in.gr