Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Εν μέσω απεργιών και αποχωρήσεων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Εν μέσω απεργιών και αποχωρήσεων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Υπό τη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της πρόθεσης του ΚΚΕ και της ΝΔ να αποχωρήσουν από την κατ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συνεχίζονται την Τετάρτη οι διαξιφισμοί στην Ολομέλεια της Βουλής.

28

Υπό τη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της πρόθεσης του ΚΚΕ και της ΝΔ να αποχωρήσουν από την κατ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συνεχίζονται την Τετάρτη οι διαξιφισμοί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ήταν έντονα επικριτικός, τόσο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσο και στην Αριστερά, μιλώντας για «θλιβερές συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις κατάληψης υπουργείου» και «στρατηγική κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, όποτε και εάν δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ».

Υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Χριστοδουλάκης το χαρακτήρισε «συμβόλαιο συνοχής και εμπιστοσύνης για τα επόμενα 30 χρόνια», το οποίο θα αντέξει στο μέλλον και θα ξεπεράσει τα οποιαδήποτε εμπόδια. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς οργανισμοί που θα το μελετήσουν θα καταλήξουν σε θετικό πόρισμα, καθώς «πετυχαίνει σε τρεις κρίσιμους παράγοντες»:

1. Ευνοεί την απασχόληση έναντι της συνταξιοδότησης
2. Είναι βιώσιμο
3. Διαθέτει το χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο διορθώνει αδικίες του παρελθόντος, βασίζεται σε αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής μεταξύ παλαιών και νέων γενεών. Τέλος, επεσήμανε ότι με το 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, το 2030 θα χρειαστούν 5,4 δισ. δραχμές για την κάλυψη του ελλέιμματος του Ιδρύματος, έναντι 9,4 δισ. δρχ. που θα απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση.

Αντίθετη άποψη είχε ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε αύξηση του αναλογιστικού ελλείμματος και κάλεσε τον κ. Χριστοδουλάκη «να μην σεβαστεί την κομματική πειθαρχία» και να υποβάλει την παραίτησή του.

Αντιδικία για τις αποχωρήσεις

Αιχμηρές δηλώσεις έγιναν με αφορμή την εκδήλωση της πρόθεσης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΚΚΕ να αποχωρήσουν από την Ολομέλεια. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για «στάση κοινοβουλευτικού σκασιαρχείου», η οποία είναι «υποδεέστερη της ευθύνης κοινοβουλευτικών κομμάτων για ένα μείζον ζήτημα».

Ειδικά για τη ΝΔ, ο Δ.Ρέππας είπε ότι η παραμονή της στη Βουλή θα αποκάλυπτε «την αντικοινωνική και αντιλαϊκή της πολιτική» και ότι «ένα κόμμα που επιθυμεί να κυβερνήσει δεν μπορεί να υπεκφεύγει». Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα: «Η ΝΔ φυγομαχεί, κρύβεται και διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι η όξυνση της ατμόσφαιρας γίνεται για το θεαθήναι, καθώς «η ΝΔ θα καταψηφίσει μεν το νομοσχέδιο αλλά θα το εφαρμόσει γιατί την βολεύει, διορθώνοντας ορισμένες διατάξεις στην κατεύθυνση της περικοπής δικαιωμάτων και της μείωσης της χρηματοδότησης».

Σε αντίστοιχο μήκος κύμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «όσοι φεύγουν, ή δεν έχουν τίποτε να πουν ή βολεύονται δια τη σιωπής με τη θέση του αντιπάλου αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν».

Για τις κινητοποιήσεις

Ο Θ.Πάγκαλος μίλησε και για την απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης, κατηγορώντας του συνδικαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ για «εντελώς αντίθετες θέσεις».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στις μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ εργαζομένων και εξέφρασε την ανησυχία του για το «ρήγμα» στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Αυτό προκαλεί ανησυχία διότι αφορά τον τόπο και την προκοπή του», είπε.

Πάντως, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν δώσει για την Πέμπτη «ραντεβού» έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies