Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συνετρίβη σε βουνό της Ανάφης – Νεκροί και οι πέντε επιβαίνοντες
Αθήνα: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο αγνοούνταν για πολλές ώρες, διαπιστώθηκε ότι συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, στο όρος Βίγλα της Ανάφης. Τα συντρίμμια του Augusta Bell A109 εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 07:00 και οι πέντε επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί.
Αθήνα: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο αγνοούνταν για πολλές ώρες, διαπιστώθηκε ότι συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, στο όρος Βίγλα της Ανάφης. Τα συντρίμμια του Augusta Bell A109 εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 07:00 και οι πέντε επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν: η ασθενής Αννα Δαμίγου, 62 ετών, η οποία μεταφερόταν από την Ανάφη με θρόμβωση στο νοσοκομείο της Ρόδου, ο πιλότος Βασίλης Χαμτζίδης και ο Ελβετός συγκυβερνήτης Στεφάν Μάγιερ, ο γιατρός Χρήστος Αντύπας και ο νοσηλευτής Λευτέρης Φερεντίνος.
Ο συγκυβερνήτης Στ.Μάγιερ ήταν πιλότος της Helitalia, η οποία είναι υπεύθυνη για την συντήρηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και την ασφάλεια των πτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γιατρός της Ανάφης είχε ζητήσει αρχικά να μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Αθήνα και την Κρήτη, κάτι όμως που ήταν αδύνατο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Τελικώς, η Ρόδος έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να μεταφερθεί η ασθενής από την Ανάφη στη Ρόδο.
Το ελικόπτερο τύπου Augusta Bell αναχώρησε στις 00:50 από το αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασε στην Ανάφη, απ’ όπου παρέλαβε την ασθενή και απογειώθηκε στις 2:10 για να επιστρέψει στη Ρόδο. Γύρω στις 02:15 χάθηκαν τα ίχνη του. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τις 4:00. Συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma και δύο κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην προσπάθεια της διάσωσης έκαν «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να σώσουν κάποιους ανθρώπους» αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς «ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής το ΕΚΑΒ, το ελικόπτερο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος μιλούν για βλάβη στα όργανα, αλλά ακριβέστερες πληροφορίες θα προκύψουν από την έρευνα που έχει διαταχθεί.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής για τη διερεύνηση των ατυχημάτων μεταβαίνει το μεσημέρι στην Ανάφη για την επιτόπια έρευνα των συνθηκών του ατυχήματος.
Oι σοροί των πέντε ατόμων που επέβαιναν στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ θα μεταφερθούν το μεσημέρι με C-130 στην Ελευσίνα.
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού γεγονότος, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, εξέφρασε την οδύνη του για το συμβάν, και δήλωσε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, τόνισε ότι «τα μέλη των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, στη μάχη για τη ζωή των Αιγαιοπελαγιτών, δίνουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Το απέδειξαν αυτό σήμερα τα χαράματα, όπως και τον Ιανουάριο του 2001. Εκ μέρους όλων των πολιτών του αρχιπελάγους τους ευχαριστώ για την προσφορά και τη θυσία τους».
Τελευταία ενημέρωση 14:15
Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ
health.in.gr
- Μαρινάκης: Ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες η κυβέρνηση, αλλά με όρους και προϋποθέσεις
- Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική των ΗΠΑ – Ο Τραμπ σπάει τα ταμπού
- LIVE: Άστον Βίλα – Άρσεναλ
- ΗΠΑ: Τραγωδία στο Τενεσί – Παππούς και 3 μηνών εγγονή κατασπαράχθηκαν από τα σκυλιά της οικογένειας
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός
- Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία

