51

Έχοντας ικανοποίησει το στόχο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, να εισπράξει δια στόματος του Τζορτζ Ο.Μπους την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Αριέλ Σαρόν αφίχθη την Τετάρτη στο Λονδίνο, όπου το απογεύμα αναμένεται να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφτασε στη Βρετανία το πρωί της Τετάρτης, προερχόμενος από την Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκε για έκτη φορά σε διάστημα μόλις 15 μηνών. «Πετύχαμε αυτό που επιθυμούσαμε» ήταν η δήλωση ανώτατου Ισραηλινού αξιωματούχου σχετικά με την επίσκεψη Σαρόν στο Λευκό Οίκο. Ο Σαρόν κέρδισε -όπως επισημαίνει το Reuters- τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου ως προς τη στάση που τηρεί το Ισραήλ έναντι στην παλαιστινιακή βία.

Ζητείται στήριξη και από Μπλερ

Η συνάντηση Σαρόν – Μπλερ έχει προγραμματιστεί για τις 18.00, ώρα Ελλάδος· μετά το πέρας των συνομιλιών ο Α.Σαρόν θα επιστρέψει στο Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε την Τρίτη στο έδαφός του μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας, που οδήγησε στο θάνατο δύο πολίτες, τραυματίζοντας άλλους 14.

Αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στα μέτωπα βίας και διπλωματίας, ενώ ο Σαρόν αναμένεται να διαβιβάσει και προς τον Τόνι Μπλερ, το μήνυμα που μετέφερε στον Μπους, να μην προσπαθήσει δηλαδή να επιβάλει ένα χρονοδιάγραμμα για την ειρήνευση με τους Παλαιστινίους, καθώς -όπως ισχυρίζεται- το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο θα επιτάχυνε την προσφυγή των Ισραηλινών στις κάλπες, αλλά και θα πάγωνε την όποια διπλωματική πρόοδο έχει επιτευχθεί το τελευταίο εξάμηνο.

Αναμενόμενη θεωρείται επίσης το ότι θα επαναλάβει την θέση του πως απαιτείται η παραγκώνιση του Γιασέρ Αραφάτ από την κεφαλή της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά η ειρηνευτική διαδικασία -η αναβίωση της οποίας θα είναι εφικτή, κατά την πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, μόνο στην περίπτωση που τερματιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας.

Εν αναμονή των προτάσεων Μπους

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Πάουελ, ο Τζορτζ Ο.Μπους ολοκληρώνει την Πέμπτη τον κύκλο επαφών του με ηγέτες και αξιωματούχους κυβερνήσεων κρατών της Μ.Ανατολής· μετά τη συνάντησή του και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να προχωρήσει στη γνωστοποίηση των προθέσεων του σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ειρήνευση και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Επιχειρώντας να κατευνάσει την παλαιστινιακή οργή από τη δήλωση Μπους περί αναγνώρισης προς του Ισραήλ του δικαιώματος της αυτοάμυνας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε την Τετάρτη πως «ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) κατανοεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά επίσης, κατανοεί και το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε μελλοντικό κράτος, το οποίο θα αισθάνονται ότι τους ανήκει».

Ενδεικτική, άλλωστε, της οργής που προκάλεσε η σχετική δήλωση Μπους είναι η χθεσινή πρόταση ανώτατου αξιωματούχου της Παλαιστινιακής Αρχής περί διεξαγωγής συνόδου των αραβικών κρατών με αντικείμενο την «πάγια αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ